Деница Сачева: До 2035-а закриваме домовете за хора с деменция

9861
Деница Сачева: До 2035-а закриваме домовете за хора с деменция
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че в началото на февруари ще се срещне с директорите на центрове и домовете за хора с деменция, както и че предстои закриване на тези домове.

„Сроковете са до 2035 г., защото преди това трябва да бъдат изградени центровете за настаняване от семеен тип, но тези които са в най-тежко състояние се очаква да бъдат закрити до 2025 г.“, уточни тя.

Сачева увери, че ще бъде решен и проблемът на 13 000 души, които останаха без личен асистент.

Как грижата за пенсионерите винаги се оказва популизъм

Предложението в Румъния пенсиите да се качат с 40 % се посрещна със смекчен и критичен коментар от социалния ни министър. По този повод...

„До края на месеца се очаква Министерският съвет да приеме Национална програма за грижи в домашна среда. Тя ще може да обхване по-голяма част, ако не и всички хора, които останаха без възможност за личен асистент. Програмата ще даде възможност за 4800 души на 4 часа, но в зависимост от индивидуалната оценка на тези хора, мисля че ще може да покрием всички. Направени са разчети за над 16 млн. лева, които са за сметка на Националната програма за действие по заетостта. Намаляваме някои от програмите за сметка на решаването на проблема на хората с увреждания“, обясни Сачева.

От думите ѝ стана ясно още, че синдикатите са предложили началото на изплащането на вторите пенсии да бъде отложено. Темата се обсъжда в работна група, в която участват представители на синдикатите, пенсионните фондове, КФН, социалното министерство и НОИ

Дали това ще бъде прието или не, ще стане ясно през февруари, когато работната група ще излезе с конкретни решения за промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория стълб на пенсионната система.

Социалната система е система от хора за хора. В Пловдив има сериозни пропуски в професионално и в етично отношение. Надявам се виновните да бъдат наказани, коментира пред журналисти социалният министър след заседание на ресорната парламентарна комисия. Тя съобщи, че вчера е изпратила сигнал до Районната прокуратура в Пловдив за констатираните проблеми в Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция.

„Имам предвид това, че са нарушавани права на хора, които са ползватели на услугата и, че отношението, на което всички станахме свидетели от записите, е абсолютно недопустимо за служител на подобна институция“, посочи министърът.

Кметът на Сухиндол: Грижим се за болните в Дома за хора с деменция в Горско Косово

За болните в Дома за възрастни хора с деменция в село Горско Косово се полагат нужните грижи, а община Сухиндол няма средства за разшир...

Сачева коментира, че двата случая, с които е започнала 2020 г. са различни и показват какви са проблемите. „В Горско Косово има много тежки битови условия и персонал, който има нужда от допълнителна квалификация, но е добросъвестен. Докато в центъра в Пловдив виждаме, че имаме нова услуга, битовите условия не са проблем, но там работят хора, които не са подходящи за тази работа. Това са проблеми, с които трябва да работим в следващите години и най-вече да говорим за кадрите в системата на социалните услуги и социалното подпомагане, защото социалната система е система от хора за хора“, посочи социалният министър.

Тя отчете и факта, че кадровият проблем е сериозен в сферата на социалните услуги. Според Сачева това може да бъде преодоляно с изработването на визия за подобряване на състоянието на пазара на труда за кадри в социалната система, в която липсват медицински сестри и социални работници.

„Това може да постигнем с изработването на стратегия за възнагражденията на тези хора и възможности за тяхното кариерно развитие. Част от отговорите са заложени и в Закона за социалните услуги, който трябва да влезе в сила. В него се предвижда стандарт за социалните работници и тяхното кариерно развитие. Друга мярка, която предстои е да започнем разговори с МОН по отношение на професионалното образование на кадри в социалния сектор и с ректорите на висшите учебни заведения, където се преподават специалности, свързани със социални дейности, за да има повече хора в системата“, обясни социалният министър.

Тя подчерта, че не се предвижда друго повишение на възнагражденията на социалните работници и припомни, че тази година заплатите им са били увеличени с 15%.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com