Депутат с увреждания отвърна на свой колега, който поиска да праща деца с увреждания в домове

6464
Депутат с увреждания отвърна на свой колега, който поиска да праща деца с увреждания в домове

Депутатът от БСП Михаил Христов, който е двукратен параолимпийски шампион в дисциплината дълъг скок, взе отношение за думите на своя колега от "Обединени патриоти" (НФСБ) Петър Петров. Лидер на НФСБ е Валери Симеонов, който предизвика скандала с майките на деца с увреждания, наричайки ги "кресливи жени" и определяйки децата им като "уж болни".

Припомняме, че Петров направи скандално изказване пред "Дарик радио", в което обясни, че децата с увреждания трябвало да отиват в домове, където да им помагат. Петров разясни, че виждал "това чудо как тези деца, иначе ненормални във всяко едно отношение, изнасят концерти, как рисуват" в един завод за телове до Мездра, чието име не може да се сети. "Според мен е възмутително, че те (бел. ред. - майките на деца с увреждания) отказаха ваучери с част от тези пари (увеличените средства за хора с увреждания), с които те да могат ползват специализирана медицинска помощ и поискаха парите, това не е правилно", каза още Петров. След като думите му се разпространиха, той направи уточнение, че не бил разбран правилно и имал предвид такива деца да ходят в центрове и с тях да работят специалисти, в които да им помагат, за да могат родителите им да работят. И поиска майките, които се оправят с парите от държавата, давани за децата им, да го заявят публично ясно.

Изглежда част от бизнеса ще трябва да наема задължително хора с увреждания

Засега спорните задължителни квоти за наемане на хора с увреждания в частния сектор остават. Това стана ясно след заседанието на парлам...

"Г-н Петров, какво трябваше да се случи с мен след инцидента, който ме сполетя на 14-годишна възраст? Да бъда захвърлен в дом ли? Как щеше да повлияе това на моята психика, израстване, дали ако бях далеч от родителите си и тяхната грижа щях ли да се амбицирам да стана студент, да следвам Право, да постигна три световни рекорда и в момента щях да бъда Ваш колега и да опитвам да променям суровите дългогодишни закони, изковани именно за хората с увреждания? Пиша този статус преди гласуването на много важни промени в закона за хората с увреждания. Наясно съм колко разлюляна е държавата в момента и колко е развълнуван народът от всички неправди, с които е заставен да се примири, но призовавам медиите да следят случващото се следващата седмица и гласуването на моите колеги, защото това за пореден път ще даде отговор на въпроса - имат ли право на НОРМАЛЕН живот хората с увреждания в България?".

Реакцията на Христов идва на фона на определени позиции на негови колеги относно домашното насилие. Вчера, 15 ноември, Димитър Стоянов от БСП опонира на пример на председателя на Народното събрание и депутат на ГЕРБ Цвета Караянчева относно термина „преследване“. Примерът на Караянчева беше, че момиче решава да се раздели момче, но той всеки ден ѝ оставя по една червена роза на капака на колата, което сега не може законово да се счете за тормоз. Стоянов отвърна, че при такъв пример със закон се наказвала любовта. „Много често съседите могат да чуят един скандал, но не знаят, че вечер под завивките отношенията се изглаждат“, добави Стоянов и изрази опасение, че при дела за развод такива примери като с розата ще бъдат използвани за доказване на психическо насилие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com