Депутати питат защо от 10 години не е провеждан конкурс за директор на НИМ

858
Депутати питат защо от 10 години не е провеждан конкурс за директор на НИМ

Шестима народни представители, начело на които Мартин Димитров и Петър Славов, внасят питане към министъра на културата Вежди Рашидов относно достигнали до тях сигнали за значително забавени конкурси за директорски длъжности в неговия ресор.

Става въпрос за директора на Националото музикално училище „Любомир Пипков“, където не е провеждан конкурс от над 20 години, Националния исторически музей, където конкурсът се отлага с близо 10 години, за Националния филмов център и Национания институт за недвижимо културно наследство. Във всички изброени случаи законовите изисквания за провеждане на конкурс на всеки 5 години не е спазено.

Реформаторите най-сетне получиха арбитражното решение за АЕЦ „Белене“

След проявения интерес от страна на народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов към решението на Арби...

„Въвеждането на конкурсното начало за всички длъжности в администрацията – както ръководни, така и експертни, е един от приоритетите на управленската програма на настоящото правителство“, напомнят народните представители в своето питане.

„Създава се впечатление, че и в двата си мандата като министър Рашидов не изпълнява стриктно закона в частта му за конкурсен избор на ръководни длъжности. Това е лоша тенденция, която води до неравнопоставеност между хора, които са изпълнили процедурата и други, които с години заемат директнорски позиции“, коментира Мартин Димитров.

Именно затова депутатите настояват да разберат дали Министерство на културата работи по въвеждането на конкурсно начало за всички ескпертни и ръководни длъжности в системата на ведмоството, в това число и по отношение на непроведените в законовия срок конкурси за директорите на важни институтции акто Националния исторически музей, Националния институт за недвижимо културно наследство, Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и други.

„Логично много хора си задава въпроса дали не е на лице някаква субективна избираемост за това къде да се провежда конкурс и къде – не. Особено когато за важни институции като НИМ и НИНКН и музикалното училище „Любомир Пипков“ конкурс не е провеждан с години“, заяви от своя страна Петър Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com