Депутатите приеха забрана на проучването и добива на шистов газ

9220
Депутатите приеха забрана на проучването и добива на шистов газ
Гласуваха 175 народни представители, „за” - 166, „против” - 6, „въздържали се” – 3

Депутатите приеха Решение за забрана на прилагането на технологията хидравлично разбиване при проучване и/или добив на шистов газ и нефт на територията на Република България.

Забраната е безсрочна.

Шистовият газ като шило в торба за депутатите

Шило в торба не стои е казал народът. В нещо такова се превръща и проблемът с шистовия газ за депутатите. Народните ни избраници се и...

Гласуваха 175 народни представители, „за” - 166, „против” - 6, „въздържали се” – 3. Приемането на решението беше аплодирано от депутатите в пленарна зала.

Текстът на решението гласи:

1. Забранява прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропанти, флуиди, както и механични и/или органични пълнители, под налягане по-голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт или природен газ на територията на Република България.

2. Забранява добива на шистов газ.

3. Забранява теренни проучвания за издирване на находища или възможности за добив на нефт и природен газ, в това число и шистов газ, на територията на Република България, които използват методите по т. 1.

Сидеров поиска оставката на Трайков

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на министър Трайчо Трайков. "Трайков категорично трябва да подаде оставка заради нач...

4. Всички проучвателни или добивни дейности, предвиждащи описаната в т.1 или подобна технология, се преустановяват незабавно, считано от деня на обнародване на това решение. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 000 000 лева.

5. На физически и/или юридически лица, получили вече разрешение за проучване, или концесия за добив на нефт и газ, засегнати от настоящата забрана, се дава срок от 3 месеца, от влизането в сила на настоящето решение, през което време трябва да представят за одобрение преработени работни проекти, невключващи забранените методи.

6. Лицата от т. 5 не предоставили в срок или чиито нови работни проекти не отговарят на изискванията на това решение, губят правата, дадени им със съответното решение или концесия, без право на компенсация.

7. Забраните не се прилагат за научни изследвания, които едновременно отговарят на следните условия: извършват се от независими научни организации, нямат търговска цел, имат за предмет проучване рисковете от добива на нефт и природен газ и не използват методите по т. 1.

8. Забранява издаването на лицензии, сключването на концесионни и други договори, както и извършването на всякакви правни и фактически действия в нарушение на настоящето решение.

Уорлик провокира: Ако бях българин, бих искал да знам дали има шистов газ

Американският посланик Джеймс Уорлик опита да провокира мнението на българите относно шистовия газ. Според него има вакуум на информац...

9. Забраната е безсрочна и важи за цялата територия на България и акваторията на Черно море.

10. Контролът по прилагането на решението се възлага на Министерски съвет.

11. Решението влиза в сила от датата на публикуването му в Държавен вестник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com