Дете, затворено 3 години в интернат, осъди България в Страсбург

3478
Дете, затворено 3 години в интернат, осъди България в Страсбург
Снимка: succo / Pixabay

Дете, затворено в интернат в продължение на 3 години, без възможност да обжалва тази мярка, осъди България в Страсбург за 6000 евро. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) прие, че е нарушено правото на всеки лишаването му от свобода да бъде контролирано от съд. Момчето е било в интерната от 2011 до 2015 г., когато изтича максималният срок за настаняване в такава институция, пише в. "Сега".

Делото "И. Г. Д. срещу България" засяга съдебния контрол след настаняването на 11-годишно дете в социално-педагогически интернат (СПИ), както и ролята на системата от институции за борба с противообществените прояви за ресоциализация, социална интеграция и поддържане на контакт със семейството на настанените. Това обясняват от Българския хелзинкски комитет (БХК), който представлява детето в Страсбург.

Аферата "Осемте джуджета" стигна с приоритет до Съда в Страсбург

Явор Златанов, една от жертвите на предполагаемата криминална мрежа, разкритата в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) „О...

Детето е било обект на системно насилие както в своето семейство, така и в няколко от институциите, в които е било настанявано, като и самото то е упражнявало насилие. Майка му, която действа от негово име поради това, че е малолетен, се оплаква, че не е имала възможност да поиска от съда прекратяването на настаняването в интерната. Друго оплакване е, че детето е било изпратено в единствената институция от този тип - интерната във Варненци. А той е далеч от града, в който живее, и така контактите между детето и майката са били възпрепятствани, което нарушава правото им на семеен живот.

Според Страсбург основната мотивация на българските власти е била да накажат детето за поведението му, счетено за девиантно. Момчето е настанено в интернат, без да са положени реални усилия за намиране на по-малко ограничителни мерки. През трите години на пребиваване на детето в интерната нито един от компетентните органи не се е ангажирал да проучи дали условията за настаняване са били от полза за него, дали са били подходящи за възстановяване на връзките между него и майка му и дали са му осигурили перспектива за реинтеграция в семейството му.

Освен шестте хиляди евро за неимуществени вреди България е осъдена да плати и 2451 евро за разноски по делото.

Решението на ЕСПЧ за пореден път разкрива сериозните проблеми пред системата за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в България, която се води по закон от 1958 г. Институциите за настаняване на деца с противообществени прояви, много от които сами са жертви на насилие както в настоящия случай, препятстват възможностите за контрол на тяхната дейност от страна на близките и не са насочени към осигуряване на ресоциализация и социална интеграция на настанените в тях деца, коментират от БХК.

Баневи осъдиха държавата в Страсбург заради изказвания на Гешев

Евгения и Николай Баневи са осъдили държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщи lex.bg. Според решениет...

ОЩЕ: Асен Генов осъди България в Страсбург

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com