Девети Международен Фестивал на фолклорната носия Жеравна 2016

18280
Девети Международен Фестивал на фолклорната носия Жеравна 2016

Деветият Международен Фестивал на фолклорната носия Жеравна 2016 ще се проведе от 19 август до 21 август.

Всеки желаещ да присъства на фестивалната територия задължително трябва да е облечен във фолклорна носия /автентична, сценична или стилизирана/. Мъжете може да са и с войводски или четнически облекла, както и в старинни военни униформи и оръжия. Допускат се и облекла от самото начало на ХХ век, също и свещенически одежди. Разрешени са и фолклорни носии, традиционни за други народи и държави. Ако не сте могли да си осигурите носия, при входа на фестивала можете да си закупите или получите под наем.

Входът за фестивалната територия е с платен пропуск, чиято стойност за посетителите е 25 лева общо за трите фестивални дни. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева. Пропускът представлява гривна, която задължително се носи през трите дни и се предявява при всяко влизане.

Входната такса не включва консумация на храна и напитки, както и осигуряване на фолклорна носия. Също така организаторите не поемат ангажимент за осигуряване на нощувки в квартири в Жеравна и околността. Предлага се безплатно ползване територията на палатковия лагер, която е обезпаразитена и са осигурени ток, вода и тоалетни.

Одобрените участници в Конкурса за клубове, школи и танцови състави заплащат 15 лева входна такса общо за трите дни.

Участващите в програмата на фестивала, официалните гости, дарителите и медийните партньори не заплащат входна такса.

Дарителите, официалните гости и закупилите ВИП пакети са обект на специално обслужване и се настаняват в обособен за тях „Войводски кът".

Възмущение във Facebook: Унищожават архитектурната идентичност на Жеравна

Край със статута в Жеравна на архитектурен резерват. Голямото строителство може да започне! С тези две изречения Facebook страница, пос...

Живущите в Жеравна се освобождават от входна такса. Жителите на град Котел заплащат такса от 10 лева. Жителството се удостоверява с лична карта при влизане във фестивалната територия.

Фестивалът е създаден е през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров - продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе". Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица в Тетевенския балкан е проведена по старинен български обичай. Фактът, че младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук. Това мотивира създателя на „Българе" с помощта на неговите партньори Ян и Елена Андерсон, на тогавашния кмет на Жеравна Лъчезар Германов, бизнесмените Георги Манев и Калин Григоров, както и на други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и да направи скок век и половина назад във времето. Така се реализира идеята за международен Фестивал на фолклорната носия, който да е своеобразно дефиле на български и чуждестранни народни носии, съчетано с развлечения в автентична атмосфера и задължителното лично участие на всеки посетител.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com