Дигата край село Иново се скъса

31729
Снимки: Община Видин

От валежите, които вече втора седмица не спират, коритото на река Делейнска се напълни и дигата край село Иново се скъса. Това съобщи за агенция „Фокус” кметът на населеното място Павел Петров.

Залети са около 200 дка земеделска земя и водата продължава към селото. В дигата се е образувал отвор с дължина около 5-6 метра и височина 3-4 метра. На място има служители на Гражданска защита, пожарната и полицията. Отворът се насипва с помощта на багер.

Обилен порой и градушка във Видинско

Порой донасящ 32,5 литра на квадратен метър и градушка удариха видинското село Каленик. Според кмета Илиян Христов не са големи след п...

„Имам уверението на кмета на общината Герго Гергов и на областния управител Кръстьо Спасов, че в рамките на 2-3 часа ще се реши проблемът”, каза Петров. По думите му, ако до тогава водата не се спре, тя ще стигне до първите къщи на Иново.

Дигата е на около 500 метра от населеното място. Толкова пълноводна река Делейнска не е била от 50-60 години, каза още кметът. Той обясни, че тя не е пълноводна, но заради дъждовете нивото много се е вдигнало.

Служители на общинската администрация и на всички направления към нея започват пълненето на 1000 чувала с пясък. Допълнително чували се подготвят и от „Напоителни системи” – Видин. Разпоредено е на всички кметове на кметства в общината да докладват на 30 минути за състоянието на водните басейни в населените места. Забранява се движението на животни, моторни превозни средства по дигите.

Ще се следи за къртичини и пробиви и ако се установят такива – ще се докладва веднага и на местата ще се постави маркираща лента. Ако бъдат забелязани големи дънери и дървета във водата, има готовност да се изпратят лодки с хора, за да ги премахнат. Помпените станции работят непрекъснато, за да се понижи по-бързо нивото на водата.

Пороят продължава, бедствено положение във Видинско

Остава бедствено положението във видинските общини Чупрeне и Ружинци, дъждовете там не спряха и вчера. Валежите продължават, реки, бе...

От „Напоителни системи” се прави оглед по протежението на дигите, за да се предотврати навреме възникването на рискови ситуации. Взимат се всички необходими мерки с цел защита на жителите на с. Иново, информира община Видин.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com