Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

3169
Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.
Снимка: БГНЕС

Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев е завел наказателно дело, с граждански иск за 100 000 лв. срещу режисьора Александър Морфов. То е по повод изказването му при получаването на наградата "Аскеер" за най-добър режисьор, съобщи във фейсбук профила си съпругата на Морфов - Рени Врангова.

"След почти две години административен тормоз, поръчки в жълти медии, разследващи комисии, забрана за работа, уволнение, заплахи, забрана на спектакли, дела..., дело, заведено и от Десислава Атанасова като председател на ПП на ГЕРБ. Дело-Шамар ??? Поръчки - бухалки??? Какво да очакваме още ?????? Произшествие с Чадър?", пише още Врангова.

“ДЕЛО-ШАМАР” ? Вчера прочетох за този “термин”, по повод гражданско дело, заведено от министър Калин Стоянов за 65000лв....

Публикувахте от Reni Vrangova в Понеделник, 22 април 2024 г.

Миналата година Александър Морфов получи "Аскеер" за най-добра режисура на "Антигона" в Плевенския театър и спектакълът бе определен за най-добро представление на сезона според академия "Аскеер". По време на церемонията в театър "Българска армия" излезе на сцената, слагайки край на почти тримесечно отсъствие от публични изяви. Тогава той отбеляза, че настоящият "Аскеер" е пети за него, а останалите 4 са в Народния театър и каза: "Там някъде се спотайва онази партийно-номенклатурна нищожна личност, който е директор в момента. Но да не го превръщаме в политически разговор".

Още: Александър Морфов с премиера, но на нова сцена

Припомняме, че през 2023 година Народният театър беше разтърсен от скандал между режисьора Александър Морфов и директорът Васил Василев. Морфов беше дисциплинарно уволнен, гилдията разделена, а спорът се пренесе в съда. Скандалът Морфов започна още през 2022 г., когато режисьорът надраска „ДПС" и „Изчезвай" на вратата на завеждащата „Връзки с обществеността" в театъра - Велислава Кръстева. Преди да бъде назначена в Народния театър, Кръстева беше пиар на ДПС. След това Морфов надраска и кабинета на директора Васил Василев - „Официален офис на ДПС".

Още: Скандали, бой и пиянско шофиране - какво се случи в българската култура през 2023 г.

Директорът на Народния театър на свой ред разпореди да се извърши вътрешна проверка и да се снемат обяснения от „лицето Александър Морфов" и от свидетели на конфликта му с пиара Кръстева, която две седмици след надраскването на вратата, подаде жалба срещу режисьора. В нея твърдяла, че от септември 2022 г. е подложена на тормоз като към нея били отправяни „обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари". Стигна се и до полиция, където Морфов е бил извикан да даде обяснения.

Още: Аплодисменти за Морфов, да живее България!

Трупата на Народния театър се раздели. Едни подкрепиха с подписка директора Василев, а други му поискаха оставката. Връхната точка в скандала беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения правилник на Народния театър и премахна длъжностите „завеждащ „Връзки с обществеността" и „главен режисьор". В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на Народния театър и нелоялност към работодателя. Уволнението на режисьора предизвика протест на актьори, които призоваха политиците и бизнесмените да не се месят в работата на културната институция. В първите редици на протеста бяха актьорите Валери Йорданов и Камен Донев, които са и главни действащи лица в образуваните две дела в СРС, припомня 24 часа.

Още: От Народния театър в парламента: Велислава Кръстева се върна при ДПС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com