Дишева: Новият главен прокурор не трябва да е от кръга на Гешев

1842
Дишева: Новият главен прокурор не трябва да е от кръга на Гешев
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Новият главен прокурор не трябва да е от кръга на заместниците на Иван Гешев. Това каза Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), в ефира на Нова телевизия.

"ВСС трябва да вземе решение кой поема функциите на главния прокурор след предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Законът мълчи какво се случва след такава процедура по предсрочно освобождаване", заяви тя.

Тя обясни, че заместниците на Гешев са петима. "Има разпоредба, която казва какво се прави в такива случаи при съответните административни ръководители - законът избира заместник или от неговите заместници или от друг магистрат. Но понеже в конкретният случай пленумът избира главния прокурор, конкретната логика е пленумът да определи негов заместник. След като се избира титуляра, същата логика трябва да бъде следвана и за заместника. Излишно е да говоря каква е значимостта на фигурата. Няма задължение да изберем кой ще наследи главния прокурор от кръга на неговите заместници, поради обстоятелствата - към момента част от тях продължават да са твърдо зад главния прокурор, Сарафов се противопостави", добави тя.

Член на ВСС: Ако Гешев е записвал тайно магистрати, това е основание за отстраняването му

Главният прокурор Иван Гешев не пожела да отговори дали е записвал разговорите си с политици, магистрати и членове на ВСС. Ако тов...

Относно изслушването на обвинител номер 1 в Страсбург тя каза, че не знае дали Иван Гешев си е глътнал езика, но се е очаквало той да направи много повече разкрития, отколкото в крайна сметка е направил. "Разбира се, ние нямаме конкретна информация какво точно е казал, като че ли се получи и разнопосочна информация. Евродепутатът Елена Йончева разкри, че има направени разкрития, но обществото няма информация за него. Предстои да чуем и да видим. Може би е било съобщено вътре по-скоро нещо, по което е работено, но обществото няма информация за него", коментира тя. 

"В рамките на един или два дни не би могло да се направи някакво сериозно разследване. По-скоро сега би могло да се изнесе информацията за нещо, което вече е направено, но е било държано в папки затворено. Това е едната логика на разсъждение, защото е несериозно да се мисли, че в рамките на два-три дни и месец, откакто така имаме публично изнасяне на информация за активност на прокуратурата, не смятам, че за този период може да се направи сериозно разследване", обясни тя.

Попитана може ли да вървят задкулисни разговори и те да са причината за странното поведение на главния прокурор, тя каза, че се оставя такова усещане, но това не е нова тактика на Гешев. „И през годините назад го е правил. В началото на мандата му главният прокурор каза, че ще се направи дълбок анализ на приватизацията, а не го направи“, даде пример тя.

На въпрос може ли да даде конкретни примери, в които знае, че са протичали конкретни политически интереси, тя каза, че това е усещане и не може да говори в конкретика. „Но е факт коя беше управляващата партия тогава и има решения, които не могат да бъдат оборени с правни аргументи. Това е създавало усещането за преднамереност“, каза Дишева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Станбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com