ДКЕВР: Не може да не плащате такса "сградна инсталация"

37617
ДКЕВР: Не може да не плащате такса "сградна инсталация"
Снимка: БГНЕС

Според ДКЕВР няма как да се „откачим” от такса „сградна инсталация”, дори да постигнем договорка с „Топлофикация” да се откажем от услугите ѝ. Причината – европейската директива относно услугите, която е транспонирана вчл. 62 на  Закона за защита на потребителите, не е правилно привнесена. Това смятат от ДКЕВР по отношение на разгарящия се спор дали човек може да се откачи от „Топлофикация”.

Ако има одобрение от две трети от хората в дадена сграда „етажна собственост”, то може определени хора да се разкачат от „Топлофикация”, като заявят нулев дял „сградна инсталация”. Но техният дял от таксата „сградна инсталация” ще се поеме от другите, казват от ДКЕВР пред Нова телевизия.

ЕК ще трябва да реши можем ли да се откачим от топлофикациите

Европейската комисия ще трябва да реши дали в България да плащаме такса „сградна инсталация” на топлофикационните дружества...

Транспонираната директива обаче влиза в колиция със Закона за етажната собственост и със Закона за енергетиката. Евродирективата предвижда потребител да не плаща за услуги, които не иска. От Сдружението за правна помощ на потребителите в Пловдив твърдят, че ДКЕВР е нелегитимен орган и опитва да изземе функциите на Европейската комисия. А представител на сдружението казва, че специално за сградните инсталации още не е транспонирано както трябва европейското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com