Днес отбелязваме Деня на железничаря

10665
Днес отбелязваме Деня на железничаря
Снимка: БГНЕС

 

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век.

Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници в България, е свързан с исторически факт. А именно - началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд – София – Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе – Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските държавни железници.

БДЖ продава на търг блокирани в Босна товарни вагони

БДЖ пуска на търг с тайно наддаване 33 товарни вагона, които са блокирани в Република Сръбска още от войната в Босна и Херцеговина през...

Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. БДЖ помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред, обясняват от жп превозвача.

И днес има примери за отлично изпълнение на служебния дълг и достойно отстояване на престижа на железничарската професия. От началото на 2014 г. до настоящия момент за проявен висок професионализъм, бдителност и навременни действия са наградени редица локомотивни машинисти, работници по ремонта в локомотивните депа, служители на превозни бригади в пътнически влакове и служители по експлоатация на товарните превози.

По повод Деня на железничаря ръководството на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 служители, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

В поздравителния си адрес към българските железничари по повод професионалния им празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в оставка казва: Благодарение на европейските фондове се инвестират стотици милиони за модернизиране на железопътната инфраструктура. В ход е и мащабна програма за реформа на сектора, която да позволи на железницата да навлезе в XXI век като един съвременен, екологичен и конкурентоспособен транспорт. Но най-важният капитал на българската железница оставате вие железопътните работници, които всеки ден осигурявате безопасността и безпроблемното придвижване на пътници и товари през нашата страна.

Споразумението на БДЖ с кредиторите се отлага

Имаме сближаване на позициите по доста точки и мисля, че сме пред договаряне. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов след про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com