До 270 млн. евро ще струва третият мост на река Дунав

29790
До 270 млн. евро ще струва третият мост на река Дунав

Изграждането на нов мост над река Дунав ще струва между 200 и 270 млн. евро. Това показват проучванията на четири места, където може да се построи новото съоръжение.

Във втория етап ще се конкретизира възможността за изграждане на жп линия и колко ще струва това. Четирите варианта са при Оряхово-Бекет, Силистра-Кълъраш, Русе -Гюргево и Никопол - Турно Мъгуреле. Това обясни за "24 часа" Елеан Гагов, експерт в Министерството на регионалното развитие.

До месец става ясно мястото на Дунав мост 3

До месец се очаква да бъде посочено най-подходящото място за трети мост над река Дунав между България и Румъния, съобщава БНР. Народни...

В началото на юли в Русе се е провела работна българо-румънска среща, на която консултантът е представил своите проучвания за изграждане на новото съоръжение. Министерствата на регионалното развитие на България и Румъния са заявили, че са за повече мостове, които ще свързват едни от най-бедните региони. Според тях съоръженията ще привлекат инвестиции и ще помогнат на местния бизнес.

Консултантът, който е нает да направи проучване къде да е третият мост, е фирма "Транспроект 2001". Тя има договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния. Наетата фирма е разработила по три варианта за свързване през реката за всяка двойка градове. Само за Силистра - Кълъраш вариантите са два.

Консултантът обаче е дал предложение и за 2 места, където може да се построи тунел под река Дунав - при Никопол-Турну Мъгуреле и при Оряхово-Бекет. Това е скъпо начинание, пробивът под реката ще е по-скъп със 70 млн. евро, от моста, категорични са експерти. Затова тунелът под Дунав засега се оставя за по-добри времена.

За третия мост ще се търси европейско съфинансиране в следващия програмен период 2014-2020 г. Това обаче ще стане, след като се реши къде ще се строи той.

Катастрофа блокира Дунав мост за час

Катастрофа на Дунав мост блокира движението за час, след което още толкова трафикът се извършваше само в едното платно. Инцидентът, ко...

В дните след срещата в Русе медиите съобщават, че решение къде ще бъде третият мост щяло да се вземе до 2 месеца. Това означава, че през септември би трябвало на има яснота.

Министерството на регионалното развитие обаче е много предпазливо. Оттам казват, че се работи на експертно и техническо ниво, че проучването и резултатите от него, включително и класирането, ще бъдат представени на властите в двете държави, а решение ще се вземе на политическо ниво. Така че дори предимствата и недостатъците на всеки един вариант не се съобщават, защото темата била чувствителна.

На въпрос кога ще бъде направен изборът, отговорът е - в обозримо бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com