До 5 години няма да има кой да поддържа асансьорите

14162
До 5 години няма да има кой да поддържа асансьорите
Снимка: БГНЕС

Все повече фирми поддържат асансьорите в страната само фиктивно. За това предупредиха от бранша и настояха всички 100 000 асансьора в България да бъдат щателно прегледани и описани в Единен национален регистър.

Агенцията по метрология и технически надзор работи по нов закон, който ще изчисти пазара от фирмите-фантоми.

Мъж почина след падане в асансьорна шахта в София

Мъж е починал тази вечер, след като е паднал от 14-ти етаж в асансьорна шахта в столичния квартал „Сердика“, предаде БНР. ...

Същевременно от бранша признаха, че просто няма интерес към професията асансьорен техник. Този факт ще се усети до 5 години – просто няма да има кой да проверява опасните съоръжения или ще продължат фиктивните проверки.

В страната ни има 100 000 асансьора и 624 фирми за поддръжка. Повечето от тях обаче са с по двама-трима служители, които проверяват колкото се може повече асансьори, за да съберат повече такси. Това води до фиктивни проверки, информира БНТ.

В София има 30 000 съоръжения и 500 техници. Простата сметка показва, че на един техник се пада да провери по 60 асансьора месечно, което е физически просто невъзможно.

Агенцията по метрология е засекла и фрапиращ случай – техник, на когото се падат по 4000 асансьора. Заради това от бранша настояха за спешни мерки, които да изчистят пазара от некоректните фирми.

МРРБ обмисля да подобри енергийната ефективност на асансьорите

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ се обсъжда идеята по Националната програма за саниране на многофам...

Все по-малко са желаещите да станат асансьорни техници заради ниската заплата. Паралелките за асансьорни техници в средните училища са закрити от години. Останали са четири-пет висши учебни заведения в страната, приемът в които обаче е недостатъчен за нуждите на пазара.

Освен липсата на кадри, проблем са и старите асансьори. Средната възраст на съоръженията у нас е между 60-80 години, а собствениците нямат или не искат да отделят пари за подмяната им. Един нов асансьор струва между 30-40 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com