Добавихме 5 нови съкровища на нематериалното културно наследство

23930
Добавихме 5 нови съкровища на нематериалното културно наследство

Еньовден е един от най-интересните и изключителни празници, които показват онова, върху което е стъпила цивилизацията по нашите земи – от една страна езическото, а от друга - това, което ни прави вярващи хора.

Това заяви министърът на културата Петър Стоянович при обявяването на новите 5 елемента, които ще бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, предаде БГНЕС.

Стоянович съобщи, че съкровищата на нематериалното културно наследство стават 20. "Те са това, върху което ще стъпим, за да продължим да развиваме културата и на следващите поколения", подчерта министърът на културата.

В раздел "Традиционни обреди и празници" към листата ще бъдат добавени "Лазаруване в село Старо село – от векове на векове" на НЧ "Възраждане – 1940", с. Старо село обл. Силистра; "Хъдрелез – алиански карнавални игри от с. Бисерци" на НЧ "Стефан Караджа - 1928", с . Бисерци, обл. Разград и "Дервишов ден в Лесичово" на НЧ "Отец Паисий 1890" обл. Пазарджик.

В раздел "Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци" ще бъдат вписани "Колани, тъкани "на кори" на Софка Димитрова от Шумен, а "Добруджанската тройка – минало, настояще и бъдеще" на НЧ "Йордан Йовков" - гр. Добрич, ще бъде сред новите ни нематериални съкровища в раздел "Традиционно пеене и свирене".

Националната представителна листа на нематериалното културно наследство се обновява веднъж на всеки 2 години от 2008 г. насам. През тази година са подадени повече от 70 кандидатури. От тях на регионално ниво са излъчени 25, от които националното жури е определило 5-те, които днес бяха добавени към листата на нематериалното културно наследство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com