Доц. д-р Лъчезар Стоянов: Русификацията в Съветския съюз даде крайни резултати в България (ВИДЕО)

5565
Доц. д-р Лъчезар Стоянов: Русификацията в Съветския съюз даде крайни резултати в България (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното предаване на "Видимо и невидимо: Абордаж" Васил Данов разговаря с историка доц. д-р Лъчезар Стоянов.

Историкът казва, че БСП като партия все повече се вкоренява и се превръща в една ретро-партия, която все по-открито заема проруска и пропутинска позиция. Този извод той прави заради начина, по който партията закри предизборната си кампания, обявявайки са за запазването на Паметника на съветската армия, която армия е всъщност червената армия. "Тя е работническо-селска червена армия и е създадена като инструмент на световната пролетарска революция, т.е. налагането на комунизма в света. Тя е окупационна армия по всички международни документи. Тя влиза, когато Съветския съюз е в положение на война с България и ни окупира, тоест "армия освободителка", както пише на паметника е просто абсурдно". Паметникът е за да запазим спомен за някакви ценности, които идните поколения не трябва да забравят. "Каква ценност е това, че на щиковете на тази армия се установи един тоталитарен режим в България".

По-важното според доц. Стоянов е, че резултатите от последните избори показват, че мнозинството от гласувалите са за евроатлантическа ориентация на България и че твърдото единомислие на доминираща част от българите е нещо много позитивно.

В интервюто доц. Стоянов споделя, че когато през 2016 г заедно с проф. Евелина Келбечева и други техни колеги са били поканени да участват в преработването на учебниците и на програмата по история, те са работили с идеята, че в новите учебници не трябва да има никакво славословие на постиженията на тоталитарните режими, какъвто е комунистическия, както и че трябва да бъдат добавени и други факти – например за двуличната роля на граф Игнатиев при обособяването на Българската екзархия, за периода на "безкняжие" в България, за Коминтерна като термин и фактор у нас и много други. За съжаление, когато са поканени в последния ден на публичните обсъждания, екипът от историци установява, че в окончателния вариант на учебниците, българо-руските и българо-съветските отношения са представени по много манипулативен начин, като всички конфликтни моменти са били заличени.

Пространство за неутралитет и Радеви вълнения няма

Това написа в личния си профил във Фейсбук експосланикът ни в Русия Илиян Василев, коментирайки как и Естония, и Латвия изгониха послан...

"Ние българите искаме свободния свят, искаме демокрацията, човешките права, просперитет, и за разлика от масовите приказки, които се разпространяват, в момента България е с най-висок постигнат жизнен стандарт и икономически показатели за цялата си история.Лошото е че, поради олигархичния дефектен модел, който се наложи и се утвърди, отново с помощта на Москва, съществуват огромните социални различия, неприемливи за една европейска и демократична държава", казва историкът.

Обществото трябва да изостри сетивата си и да "обезвреди" този болезнен социален проблем, и тогава България ще се стане една просперираща, нормална, спокойна и равноправна държава.

Целият разговор на Васил Данов с доц. д-р Лъчезар Стоянов можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com