Доц. Киселова за плагиатския скандал: Моят стремеж беше нещата да се уредят по най-деликатния начин

5644
Доц. Киселова за плагиатския скандал: Моят стремеж беше нещата да се уредят по най-деликатния начин
Снимка: ilievlawoffice.com

Три сигнала за плагиатство бяха подадени в Софийския университет срещу кандидат вицепремиера и вътрешен министър Петър Илиев. Твърди се, че един от трудовете, от които е копирал кандидатът за властта, е на доц. Наталия Киселова.

„Аз също имах намерение да подам сигнал, след като бях спомената поименно. Вече обаче е образувано производство и на по-късен етап вероятно ще се наложи да дам писмени обяснения”, коментира преподавателят по Конституционно право в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия.

Нови разкрития за плагиатство срещу д-р Петър Илиев

От "Правна лудост" публикуваха видео във фейсбук с още разкрития срещу кандидата за вътрешен министър от ИТН адв. д-р Петър Илиев относ...

Доцентът посочи, че не знае кои са нейните колеги, подали сигналите за плагиатство. Наясно е само, че ще се направи проверка дали те са допустими. „Аз влязох в този скандал случайно. Не съм човекът, дал сигналите на сайтовете, които са правили проверки”, добави тя.

"Защитих на 4 декември 2007 г. пред специализирания научен съвет дисертация "Парламентарен контрол". По отменения вече Закон за научните степени и знания дисертациите тогава не се публикуваха, а бяха депозирани като текст в Народната библиотека и в център в Министерството на образованието, където са и екземплярите от моята дисертация. Когато предстоеше защита в катедрата, съм изпратила дисертацията на не по-малко от 15 човека в електронен вид. След това тя е обсъждана поне на две заседания на катедрата и после е защитена. И през 2015 г. получихме като подарък книгата на Петър Илиев", заяви доц. Киселова.

"Аз поставих въпроса, че има неща, които ме смущават. Беше казано да седнем да се разберем. Проведох два разговора с него, не бях удовлетворена, но тъй като нещата бяха по някакъв начин да продължим да живеем, насочих усилията си в друга посока", каза тя. Имало е две процедури, по които това нарушение е трябвало да се разгледа. Едината - по реда на Наказателния кодекс, но на Киселова не й се водели съдебни дела за глоба от 300 лева. Другата процедура е по Закона за авторското право за имуществени и неимуществени вреди. "Моят стремеж беше нещата да се уредят по най-деликатния начин, не съм искала публичност, нито някакви известности, каквито сега получавам. Единственото беше да се решат проблемите в рамките на катедрата. След като излизам да говоря, значи не съм била удовлетворена", обясни доцентката. Тя ще представи гледната си точка пред етичната комисия на университета.

Киселова не може да каже, че университетът или катедрата са били пасивни. "Мисля, че сега, когато въпросът получи публичност, ще намери разрешението си. Не мога да си представя, че ще се изправя наесен пред студентите и те ще кажат защо мълчахте", заключи тя. "Господата народни представители твърдят, че няма засегнати и че всичко е наред. За мен проблемите са както по отношение на чистотата на политиката и хората, които ще я реализират, така и за авторитета на Софийския университет. Ние сме символ на академизма и когато има проблем, можем да го решим по нашите правила. Дали е 1, 10, 40 или 80 страници, въпросът не е в количеството, а в принципа. Ние не сме просто безобидни учени, които стоят в мухлясали кабинети. Имаме мисия да бъдем граждани и да излезем и да кажем, когато има проблем в управлението на държавата. И тъй като въпросът скоро ще дойде на дневен ред с правосъдие и други реформи, недейте да ни превръщате във врагове, господа управляващи. Ние можем да ви помогнем промяната да се случи по-качествено", каза доц. Наталия Киселова.

Доц. Киселова проговори за скандала с плагиатството от страна на Петър Илиев

Има най-различни начини, по които да се установи плагиатството. Аз няма да кажа колко процента, колко страници. Трябва да се сравняват ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com