Докато новите ограничения влизат в сила, се чакат опашки в моловете

2724
Докато новите ограничения влизат в сила, се чакат опашки в моловете
Снимка: iStock/Guliver

Новите ограничения бяха обявени по-рано тази седмица и ще важат от днес (27 ноември) до 21 декември. Затягането на мерките идва в отговор на високия брой нови зарази с коронавируса. А по смъртност от COVID-19, България дори вече се нареди сред най-засегнатите страни в ЕС, отбелязва изданието Deutsche Welle.

Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции - училища, университети, езикови центрове. Врати затварят и всички ясли и детски градини. Преустановяват се също така всички извънкласни дейности и занимания. Спират се плановите операции.

Затварят се всички заведения за хранене. Позволени са единствено доставките на храна по домовете и офисите.

Според проф. Богов план за управление на пандемията има обаче локдаунът е след "Черния петък" и преди Коледния пазар

"Основно заразата се разпространява в момента в детските градини и училищата. Трябва да знаете, че всички заразени – и медици, с...

Преустановяват се всички семинари, конгреси, културни и развлекателни мероприятия. Отворени остават единствено театрите - те ще работят с капацитет до 30% и при стриктно спазване на противопандемичните мерки.

Преустановяват се също така спортните мероприятия със състезателен и тренировъчен характер за лица до 18 години. Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст ще се провеждат без публика. Фитнес клубовете затварят врати. Същото важи за игралните зали и казината.

При частните тържества са позволени не повече от 15 души, а всички организирани екскурзии се преустановяват.

Врати затварят и всички търговски центрове. Отворени остават единствено хранителни магазини, аптеки, банки, оптики, зоомагазини и доставчици на услуги, които се намират в моловете. Продължават да работят и малките квартални магазини. Парковете и религиозните храмове също остават отворени. Вечерен час няма да бъде налаган.

В моловете се очакват опашки, тъй като днес е последният ден, преди да затворят за три седмици. Много магазини са обявили промоции и намаления. Предвижда се също така да работят с удължено работно време.

Засега не са открити големи проблеми с вентилационните системи на моловете в София заради коронавируса

Вентилационните системи на моловете са на изключително високо ниво и за момента нямаме притеснения. Проверките продължават. Това заяви ...

Актуалните числа и защо се случва така?

Междувременно стана ясно, че за последните 24 часа в България са били регистрирани 3568 нови зарази с коронавируса. Според данните на Единния информационен портал, починалите за денонощието са 162-ма.

Междувременно директорът на Александровска болница проф. д-р Димитър Богов заяви в ефира на сутрешния блок на bTV, че и по-строги да бяха мерките – много от хората нямаше да са доволни отново.

"В разговорите достигнахме до извода, че кварталните магазини и тези, които дублират различни стоки от моловете, трябва да останат да работят. Защото има презумпция, че в моловете се струпват голямо количество хора. Смело мога да кажа, че ние не сме дисциплинирани. Това са огнища на инфекция, защото в един малък магазин може да се създаде стройна органиация по допускане на до 2-3 души за пазар и дистанция. В мола – днес е последен работен ден и Черен петък, съм сигурен, че ако отидат ваши колеги оператори – може да бъдете сигурни какво ще видят. Почти съм сигурен, че ще е стълпотворение", коментира още проф. Богов. 

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com