Две групи протестиращи се събраха около Народното събрание

6091
Две групи протестиращи се събраха около Народното събрание

Тази сутрин около сградата на Народното събрание (НС) са се събрали две протестиращи групи. Едната демонстрира срещу министъра на правосъдието Христо Иванов, а другата се обявява в негова подкрепа, предаде БНР.

Първата група, която се нарича "План Б", се е събрала пред главния вход на парламента. Малко след 9.00 ч. там имаше около 10-15 души. Втората група е до служебния вход. В нея са представители на "Протестна мрежа" и на родилата се от протестите срещу Пламен Орешарски партия ДЕОС, които са доста повече на брой, информира националното радио.

Христо Иванов: За съдебната реформа топката е в парламента

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъп...

Пореден председателски съвет ще се събере в НС. След вчерашните разговори в парламента остава неясно ще има ли нов законопроект за изменение и допълнение на Конституцията, или пък в петък ще бъде подложен на гласуване вече внесеният проект.

Досега е ясно, че Реформаторският блок няма да подкрепи законопроект, различен от внесения. Остава под въпрос дали ГЕРБ ще внесе новия проект с трите безспорни промени: разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС), засилване на ролята на Инспектората към съдебния съвет и пряк избор на магистратите.

Заявената готовност за внасяне на нов законопроект, в редуциран вид на вече внесения, остава под въпрос. Такъв проект има и може да бъде подписан от ГЕРБ, АБВ, Патриотичния фронт, Българския демократичен център и Движението за права и свободи.

Въпреки че РБ реши да не оттегля подкрепата си за вече внесения проект с конституционните промени, новият би събрал достатъчно мнозинство и може да бъде внесен в Народното събрание. Ако от ГЕРБ обаче се откажат да инициират новите текстове, то в петък законопроектът за изменение и допълнение на Конституцията, внесен от Цецка Цачева и 131 народни представители, ще бъде подложен на гласуване, но няма да може да събере 160 гласа и ще отпадне.

Скоро ще можем да отправяме онлайн каквито искаме въпроси към депутатите

"Питай депутат" - това е най-новата инициатива на "Протестна мрежа", която тръгва онлайн. Целта ѝ е българските граждани да имат повече...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com