Държавата с опит да регулира хаоса със съобщителните и кабелните мрежи

1634
Държавата с опит да регулира хаоса със съобщителните и кабелните мрежи
Снимка: БГНЕС

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията e обявило за обществено обсъждане проект на Закон за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура.

Целта на нормативния акт е да се въведе регулация в мрежите на кабелните и съобщителни оператори. Приемането на закона е свързано и с изпълнението на европейски разпоредби и рисковете България да бъде санкционирана.

МВР си отвори възможност да ни следи в интернет

МВР ще получава достъп до електронните ни съобщения, ако има данни, че сме жертва на тежко престъпление. Тази промяна приеха депутатите...

856 са били предприятията, които към 2016 г. са развивали дейност, която попада в рамките на законопроекта. Делът на обема на пазара на обществени електронни съобщения в общия обем на БВП на България е 2,7% през 2016 г. През миналата година в изграждането и поддържането на обществени електронни мрежи са били вложени 479 млн. лв. 198 млн. лв. са предвидени за инвестиции в мобилни мрежи през настоящата година. Фиксирана телефония доставят 26 оператора, които имат общо 1 435 327 абоната. Мобилна телефония доставят четири оператора, а техните клиенти са 4 166 966 абоната.

Приемането на Закон за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура ще доведе до улесняване и стимулиране на разполагането на високоскоростни електронни съобщителни мрежи чрез насърчаване на съвместното използване на съществуващата физическа инфраструктура; създаване на условия за по-ефективно и с по-ниски разходи изграждане на нова инфраструктура; подобряване на процеса на планиране и координиране на изграждането на физическа инфраструктура за разполагане, ползване и развитие на електронни съобщителни мрежи; намаляване на административната тежест и създаване на условия за опростяване на административните процедури, свързани с издаването на актове от компетентните органи, свързани за изграждане, поддържане, развитие и модернизиране на физическа инфраструктура за разполагане на електронни съобщителни мрежи; подобряване на хоризонталната координация между различните сектори на икономиката по отношение на съвместното планиране, изграждане, ползване и поддържане на физическа инфраструктура за разполагане на електронни съобщителни мрежи.

Обществените консултации по проекта продължават до 26 юли 2017 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com