X
 
 
 

Държавната администрация прописа на "маймуница"

1584 2
photo of Държавната администрация прописа на "маймуница"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Държавната администрация прописа на „маймуница” – жаргонният термин за изписването на кирилицата с латински букви и цифри.

На Портала за обществени консултации, за който отговаря Администрацията на Министерския съвет, е публикувано за обсъждане: "PMS za izm. i dop. na Naredbata za dalgosrochnite komandirovki v chujbina".

От съдържанието на приложените файлове става ясно, че става въпрос за проект на Постановление на МС, с което се предлага изменение и допълнение на Наредбата за дългосрочни командировки в чужбина, отнасящо се до кореспондентите на БНР и БНТ. А най-интересното е, че по темата е пуснат следния коментар: "Съгласно чл. 9, ал. 1 от Закона за нормативните актове "Разпоредбите на нормативните актове се формулират на общоупотребимия български език..." и съвсем очевидно - чрез буквите на българската кирилска азбука. Това изискване несъмнено се отнася и до всички документи, свързани с обществените консултации на публикуваните проекти на нормативни актове, в т.ч. и наименованията им. Дотук пропускът е на публикувалия обществената консултация. Отделно, считам, че следва да се помисли за унификация на имената на файловете, които по възможност те да бъдат изписани също с кирилски букви, а при невъзможност - при спазване на Закона за транслитерацията."

Професия "чиновник" - най-вече в малките общини

Да си чиновник е може би най-разпорстранената професия в България, когато няма работеща икономика. Това сочи статистика на Института за...

Вносител на проекта на Постановление е служебният министър на външните работи Ради Найденов. Документът обаче е преминал през Директора на Дирекция “Правна” на МВнР Светлана Стоянова и на Постоянния секретар на МВнР Елена Шекерлетова, чието назначаване от предходния външен министър Даниел Митов предизвика остри критики. Не е изключено изписването на кирилицата с латински букви да е извършено и от служител на Администрацията на “Дондуков” 1, който отговаря за качването на съдържание на Портала за обществени консултации. В сайта на Външно министерство публикуването на документацията е станало на кирилица.

С масовото навлизане на компютрите в ежедневието през последните две десетилетия, изписването на кирилицата с латински букви и цифри, масово се използва за наименуване на текстови файлове. Неотдавна стана ясно, че от години българските мобилни оператори таксуват двойно изпращането на кратко текстово съобщение, ако то е изписано на кирилица.

Actualno.com

Етикети:

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Сега ще полагат изпит, като рецитират колосалното литературно произведение на премиера (ратайчето на комарджията Симеончо) - ЗАПЕК !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Чиновниците се назначават на принципа: моите хора. Пълно е с неграмотни и циници. Нямат културата на общуването и са недосегаеми.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Путин започна похода си към четвърти ман...

В Русия днес бе даден старт на президентските избори. Право на глас според официални данни имат близо 111 милиона избиратели. В 07:00 ч...

missing image
ЦСКА излъга Левски в мач, достоен за пър...

1:0 в 84-тата минута - това е най-важното, което се случи в дербито ЦСКА - Левски, най-важният мач от последния кръг преди разделянето ...