Единодушие да се забранят бурките

3280
Единодушие да се забранят бурките
Снимка: Getty Images / Guliver

Бурките не са нетипични за исляма. Те са доказателство за политически ислям, никъде в Корана няма думата „бурка“, камо ли принуда да се носи. Бурката идва от Персийската империя дълго след като и ислямът възниква, посочи Алекс Алексиев.

Много голям дебат относно това как да живеем заедно. Бурката всъщност се появява преди около 25 години и се приписва на салафистите. По същество това е дреха, която обхваща цялото тяло на жената. Разликата между бурка и никаб е в прореза за очите, поясни журналистът Тони Николов пред Нова телевизия.

Кунева приема идеята на Цацаров за забрана на бурки в училищата

Министърът на образованието Меглена Кунева подкрепя идеята да бъде забранено носенето на забрадки в училищата. На среща с над 400 преп...

Българският ислям няма нищо общо с този ислям. Това е чуждестранно явление и мисля, че тези хора го правят срещу заплащане, каза Алексиев пред bTV.

За много ислямисти ислямът като религия и държава са едно и също нещо, те не се разграничават и това е много опасно. Уахабитските джамии са строги. Самият Уабах, който е родоначалник на арабизма, е казал, че отоманската държава е държава на неверниците, защото отоманският ислям не е истинският. Ето до каква степен още тогава са съществували дрязгите между традиционния и радикалния ислям, твърди Алекс Алексиев. И напомня, че бурките са забранени в цяла Франция и Белгия, частично в Китай, Русия и някоя европейски държави.

Толерантност не означава да позволиш на хора да скриват своята самоличност, категоричен беше Алексиев.

Законовата страна

Отнемат ни поезията, красотата на жената, то не се вижда за какво става въпрос, включи се и адвокат Марин Марковски. Той подчерта, че освен отношението към жената в случая говорим и за безопасност – под бурката може да има мъж, терорист. Марковски изброи, че във Франция, в Белгия, в някои провинции на Германия, в Турция, дори в африкански страни има забрани за носене на бурка. Адвокатът смята, че промяната трябва да е в Закона за вероизповеданията, като задължително следва той да е така написан, че да засяга темата за сигурността. Чл. 70 от Закона за МВР казва, че полицай може да провери личните документи на всеки и ако това не може да стане, проверяваният човек се отвежда в управлението, докато не се установи самоличността.

В Латвия забраняват бурките

Властите в Латвия се готвят да наложат забрана върху носенето на бурки, предаде БГНЕС. Законопроектът, подготвен от министерството на...

Освен в Закона за вероизповеданията, трябва да се забрани и чрез Закона за училищното и предучилищното образование и няма пречка за това, категоричен беше Тони Николов. Той припомни, че има решение на Европейския съд, според което бурката препятства съвместния живот между мъж и жена. Николов обаче предупреди, че налагането на наказания ще доведе до съпротива и трябва да се търси възможно най-ефективен начин да се санкционират нарушители. Задържането за 24 часа ще накара хората да помислят дали да сложат бурка, убеден е Марковски.

Ислямска държава у нас

Пропаганда на насилие в полза на ИД, ако стане нещо ще стане нещо там отколкото между нашите турци или помаци. Тези хора съвсем са се разпасали. Надявам се, че този процес който върви ще докаже това. Надявам се, че ще се докаже, че там наистина става пропаганда срещу немюсюлмани, каза още Алексиев.

Турция шантажира Европа и Европа се подава, но не е виновен този, който яде зелника. Кой е виновен сега? Меркел. Политиката ѝ е до такава степен погрешна, че повече не може да бъде. Опасността е, че в много мажоритарно мюсюлманските държави хората са възпитани в една друга култура, която е коренно различна. Безспорно има опасност за България, не може да има за цяла Европа, а за нас да няма, смята Алекисев.

В България проблемът е, че хората не са дълбоко вярващи. Единственото място, където няма атентати, е Германия и България, защото голямото малцинство са турци, смята Христо Стоянов, писател, автор на „Скритият живот на една помакиня“.

Швейцарски кантон забрани бурките, глобата е 9200 евро

Носене на бурка на публично място беше забранено в швейцарския регион Тичино. Глобата при нарушение стига 9200 евро. Местният парламент...

В България турците също не поддават на пропаганда, на ислямска пропаганда, подават ромите, както и в Пазарджик и българите мюсюлмани в Родопите. Там нещата стават страшни. Неслучайно новите джамии в Родопите са над101. Защо не се построиха в Разград или Търговище, а там, където има помашка общност. Това е проблемът, за който трябва да се замислим, смята Стоянов. Според него има неустойчивост на християнското вярване в България, ние не сме толкова религиозни, колкото се опитаме да покажем това. Отивайки при папата, Цецка Цачева си покрива главата с шал, а влизайки в църквата – не го прави. В Русия, Гърция и Сърбия жените покриват главите си, когато влизат в църквата. Само в църквата "Св. Николай" във Варна има панер със шалове. В Библията е казано – Забраненият плод е най-сладък. Наистина трябва се възпитаме и да се научим и на християнство, ислямът е производно на християнството, вярва Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com