Една от двете пийпълметрични агенции у нас обвини БНТ в нагласяване на поръчка

7077
Една от двете пийпълметрични агенции у нас обвини БНТ в нагласяване на поръчка

Една от на практика само двете компании за измерване на пийпълметрични данни в България – Nielsen, официално отказа да участва в обществена поръчка на стойност 360 000 лева за мерене на рейтинг на Българската национална телевизия. Причината – нагласен, според Nielsen, конкурс.

Изходът от „състезанието“ е ясен от самото начало, като този път не е оставено място за никакви изненади, казват от пийпълметричната компания и изкарват своите доводи. Според тях:

"Алфа Рисърч": Рейтингът на Борисов расте. Павлова е начело сред министрите

Ръст от 33,4% отбелязва личният рейтинг на премиера Бойко Борисов, като се покачва леко, но устойчиво след повторното влизане във влас...

- членовете на оценяващата комисия ще дават своите оценки сравнявайки офертите не по ясни, предварително дефинирани технически и други критерии, а в зависимост от чисто субективната си преценка за „яснота“, „пълнота“ и „разбираемост“ на предложенията. Максимален брой точки ще получи кандидатът, който според комисията е представил най-ясно и разбираемо описание на техническата част от офертата си. В същото време, ако друг кандидат е предложил два пъти по-добри технически параметри, ще получи по-малък брой точки, защото неговият „разказ“ се е сторил на членовете на комисията по-неясен или по-малко разбираем, заключва Nielsen.

- за пръв път БНТ не изисква от участниците доказателства за икономическите, финансовите и техническите им възможности. Това е петата (от 2008 г. насам) обществена поръчка на БНТ и винаги досега такива доказателства са били изисквани. Такава е обичайната практика и на другите европейски пазари. Защо сега няма такова изискване - предположението на Nielsen е, че това е направено заради ГАРБ Аудиенс Межърмент България АД - единствената друга фирма, предлагаща пийпълметрична услуга в България. Според Nielsen ГАРБ не може да представи доказателства за икономическите, финансовите и техническите си възможности, затова и такова условие в поръчката липсва.

- за пръв път БНТ изисква от участниците да притежават два ISO сертификата. Такова изискване никога досега не е било поставяно пред който и да било доставчик на пийпълметрични данни в България. Сертифициране по ISO, за тази дейност, не се изисква на почти всички европейски пазари. Такава е и световната практика. Изключения са пазарите, на които доставчиците на пийпълметрични данни притежават ISO сертификати, но със сигурност, никой не е изисквал от тях да се сертифицират в рамките на месец, след като е общоизвестно, че процедурите по сертификациране отнемат между 6 и 12 месеца, възмущават се от Nielsen.

Пред Actualno.com от БНТ потвърдиха, че има официално обжалване от страна на Nielsen на поръчката пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Ние сме посочили нашите основания за условията и очакваме решение - може би през тази седмица, посочиха от телевизията. Поръчката е изготвена по изискване на търговска дирекция на БНТ.

Слави Бинев се сети защо не бил шеф на културата - не му дали да проверява БНТ, БНР и СЕМ

Анкетна комисия в парламента да извърши пълна ревизия на БНТ, БНР и СЕМ. Това заяви в Хасково депутатът от Патриотичния фронт Слави Б...

Според скорошно проучване на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) относно медийния пазар в България, положението с пипълметрията е доста смущаващо. Дадено е за пример, че данните на Nielsen и ГАРБ се разминават много сериозно, след като е известно, че първата компания работи предимно с медийната група на Нова телевизия, а втората - с bTV. ГАРБ беше и една от компаниите, продадени от Цветан Василев "за едно евро" на белгиеца Пиер Луврие, който уж трябваше да намери пари за реинвестиция. Този вариант обаче пропадна. А след обявяването на сделката, един от акционерите в ГАРБ оповести в писмо до медиите, че търговската марка е присвоена от новоучредено дружество, което предлага пийпълметрични услуги и се закани да отнесе случая и до международни инстанции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com