X
 
 

Купиха "Виваком", "Дунарит" и още три български компании за 1 евро

За 1 евро компанията LIC33 на белгийския гражданин Пиер Луврие купува пет компании, които досега бяха част от бизнес империята на банкера Цветан Василев. Компаниите са "Виваком", военните заводи "Дунарит", "Авионамс", мултиплекса НУРТС и пийпълметричната компания за изследване на телевизионната аудитория ГАРБ Аудиенс Рисърч.

На пресконференция в хотел "Хилтън" в София, чието мото спокойно можеше да е думичката "прозрачност", господин Луврие се предстaви като заместител на Корпоративна търговска банка, която е основен кредитор на въпросните фирми. Той изчисли дълговете, които трябва да бъдат платени към КТБ, на 900 млн. евро и обясни, че няма да ги плати LIC33, а ще намери прозрачни международни компании, които да го сторят. По думите на Луврие става въпрос за инвестиционни банки и инвестиционни фондове. Белгиецът не се притесни и относно делото за взетите неправомерно 206 млн. лева, като коментира: "Личните задължения и проблеми на Цветан Василев са си негова грижа". Сделката обаче тепърва трябва да бъде одобрена от българските регулаторни органи.

Нов слух - неуспял спасител на КТБ купил Vivacom

Нов слух циркулира в медийното пространство относно собствеността върху Vivacom – консорциумът LIC33, който сам официално се обяв...

Самият Луврие призна, че е встъпил в сделката, тъй като адвокатите му са го уверили, че няма промяна в собствеността на нито една от петте посочени компании. Припомняме, че КЗК се зае с въпроса за собствеността върху "Виваком", тъй като се появиха данни, че е имало прехвърляне на собственост от офшорни компании от страна на "Бромак телеком инвест" без съгласието на друго дружество, което се явява краен собственик в България на мажоритарния пакет акции във "Виваком" - "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ). В крайна сметка КЗК сезира Европейската комисия по въпроса.

Луврие коментира и появилите се информации за негови връзки с Русия. Той посочи, че е белгиец по паспорт, но паспортът му е издаван в Москва, защото живее там. И уточни, че съпругата и дъщеря му са руски гражданки, а той вече не живее в руската столица заради отправени към него заплахи. Луврие категорично отхвърли каквато и да е връзка с руския предприемач Константин Малофеев, който държи миноритарен дял в "Ростелеком" и е в черния списък със санкции на Европейския съюз. Независими сме, от 15 години се занимавам със сделки за оздравяване на компании, сътрудичил съм си с големи международни банки, добави той, посочвайки имената на BNP Paribas, Credit Suisse, Unicredit, Societe Generale, Citigroup и Morgan Stanley. Луврие обаче не даде примери с имена на конкретни проекти, които е осъществил с помощта на тези банки.

Всички подробности, както и отношението на Томислав Дончев за сензационната сделка научете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Замислям се къде бяха: Агенция за финансово разузнаване, Външното ни разузнаване и др. такива, който проспаха всичко. Язък за парите който получават.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Няма лошо, нека има инвеститори от Европа. Че иначе сме загинали.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  "Инвеститор "като торг бьорглофсон ,прекупвачът на БТК . Европа е в тежка финансова криза криза, НИКОЙ няма да ни помогне !!!
  : 0 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Аз се радвам. Радвам се, че не майка ми, баща ми и аз ще ги плащаме тея закъсали Цв. Василевски фирми, а ще ги плати инвеститор, при това чуждестранен, при това не кой да е , а самият Луврие. И защо нашите политици целят да го прокудят, не ми става ясно. Но вредят на целия ни български народ с тяхните простотии.
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Определено сделката е печеливша. А злобарите да си плюят, те са много против Руските пари, а в случая такива май няма
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  На всички,купени от руснаците фирми,чрез подставените -LIC33 ,трябва да бъде отнет лиценза и да фалират,макар,че сделките са невалидни,защото Василев е в бягство и срещу него има издадена заповед на ИНТЕРПОЛ.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Това е предателство към България-извършено от Цветан Василев и рускосръбските му приятели,както и от управляващите,които трябва да обявят тези сделки за нищожни,след заповедтта за арест на банкера-беглец!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Ха-ха-ха. По Костово време купиха държавата за 1 лев така че Боковите игри не са изненада.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  държавната власт-корупция и повсеместна мафия
 • ВУТЕ 3 ВУТЕ преди 4 години Профил на трол?
  Аха,затова ;военният; министър-комбайнер отне лиценза на Дунарит! Ебати пладнешкия грабеж!!!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Насааам народе,на ...сааам...КРАЖБИТЕ ЗАПОЧНАХА...за 1 ЕВРО????!!!!!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  А Цацаратурата мълчи като риба на сухо...
  : 1 !
Нагоре