Едва 5% от котките у нас се ваксинират

31283
Едва 5% от котките у нас се ваксинират

57% от ветеринарните лекари в България отчитат ръст на ваксинациите на домашните котки през 2013 г. Това показва анкета на информационната кампания ОКотки, проведена между над 70 ветеринарни клиники и специалисти от цялата страна.

38 % отчитат запазване на нивата и едва 5% смятат, че има спад. Положителната тенденция се потвърждава и от данните на дистрибутори на ветеринарномедицински продукти в България, които отчитат сериозен ръст в търсенето на ваксини за котки за 11-те месеца на 2013 спрямо същия период на 2012 година.

Заредете се с котки за зимата

Що за живот е това, да дойде зимата, навън да падне мрак и да скове студ, а да си няма човек котчица, която да му мърка на коленете!?...

Все още обаче нивата са много по-ниски от средните за ЕС. Само малко над 5% от котките у нас са ваксинирани в сравнение с 35 % в съюза.

Само половината от пациентите идват за редовна ваксинация след първото поставяне, сочат още резултатите от проучването сред ветеринарните специалисти.

Една от основните затруднения за стопаните е цената на ваксинацията.  Според анкетата 66 % от хората смятат, че процедурата е скъпа.

„Знаем, че част от стопаните смятат, че ваксинацията е скъпа, но те трябва да знаят, че така осигуряват защита за котката за 1 година от най-сериозните инфекциозни заболявания, в това число и от зоонози (болести, които могат да се предадат и на човека), сред които е и бесът.Често тя се оказва  доста по-евтино решение от сложното и продължително лечение, споделя д-р Милена Панчева.

Д-р Влади Кирилов пък допълва: „Редовната профилактика и превенцията  спестяват стотици левове за третиране на болести. Но най-важното е, че могат да спасят живота на котето,  да го предпазят от заболявания с летален край “ .

Котките може да спасят човечеството от СПИН

Котките са мили животни, които харесваме, защото са нежни, мъркат и обичат да бъдат галени. Те обаче могат да спасят живота на хиляди х...

Друга разпространена заблуда е, че котките могат да не се ваксинират, когато живеят само вкъщи. Според анкетираните лекари 87% от пациентите им живеят с това схващане. Специалистите обаче са категорични, че котките могат да се заразят и без да имат пряк контакт с други животни. Инфекциите често влизат  в дома, внесени от хората,чрез обувки и дрехи.

Анкетата показва още, че една трета от хората смятат, че дори ваксинирана котката може да се разболее. 27 % пък се притесняват, че процедурата е болезнена.

„И двете опасения могат напълно да отпаднат, защото вече съществуват ваксини от ново поколение, при които рискът от заразяване  и странични реакции след ваксинация е сведен до минимум, заради използването на най-актуалните вирусни щамове. Освен това съвременните ваксини не съдържат адюванти. Адювантът е  помощна съставка, съдържаща се в по-старите ваксини, която може да предизвика болезненост и в тежки случаи фибросарком на мястото на инжектиране“, обясни д-р Ранко Георгиев .

В отговор на ниската степен на ваксинация на котките у нас в края на юни тази година стартира информационна кампания ОКотки. Целта й е да предостави достатъчно факти за ваксинацията и консултация на собствениците, за да могат те да направят информиран и отговорен избор. Зад каузата застанаха десетки ветеринарни лекари, асоциации на собственици на котки, организации за хуманно отношение към животните, висши учебни заведения, вносители на ваксини, държавни институции и популярни българи. Сред тях са и Калин Вельов, Ваня Щерева, Лора Караджова и Снежана Макавеева, които се включиха в специална фотосесия с котките си в подкрепа на инициативата.

„Говорим за информиране на хората и промяна на нагласите, което е бавен процес. Затова отчитаната положителна тенденция, макар и не голяма, е безспорен успех за нас. Целта ни е да стане като при кучетата – ваксинацията да не е опция, а основна и задължителна грижа към домашния любимец. И не само към котката, но и към останалите членове на семейството, защото част от болестите се предават и на хората. Не трябва да се забравя, че ваксинацията срещу бяс например е задължителна“, припомнят от ОКотки.

САЩ: Котките са най-голямата опасност за животинския свят

Котките са най-голямата опасност за животинския свят в САЩ, тъй като ежегодно на територията на страната унищожават от 1,4 милиарда до ...

Подробна информация за рисковите болести, ваксинацията и имунизационния календар може да бъде намерена на Facebook страницата на кампанията www.Facebook.com/OKotki. Там всички заинтересовани от темата могат да зададат своите въпроси към специалисти и да се включат в редица забавни и образователни игри с награди.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com