ЕК ни слага под лупа заради делото "САПАРД"

8232
ЕК ни слага под лупа заради делото "САПАРД"

Европейската комисия ще очаква с интерес развитието на следваща инстанция по делото САПАРД, заяви пред БНР говорителят на комисията Марк Грей.

Говорителят на комисията подчерта, че процесът е сред ключовите дела, по които Брюксел съди за напредъка в борбата с корупцията и измамите с пари от европейските фондове.

Припомняме, че по-рано днес Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими по делото за пране на 7,5 милиона евро, източени от европейската програма. Сред подсъдимите са и бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов. Председателят на съдебния състав съдия Калин Калпакчиев, който преди броени дни беше избран за член на новия ВСС счета за нужно да поясни съдържанието на присъдата. В съдебна зала той коментира, че липсва обективна съставомерност на престъплението, в което подсъдимите са обвинени. Присъдата от днес отменя изцяло присъдата на СГС в осъдителната й част и потвърждава присъдата й в оправдателната част, свързана с Людмил Стойков.

На практика с нея се постановява пълното оправдаване на всички подсъдими. Установи се от заключенията на допълнителните банкова и съдебно-икономическа експертиза, които САС назначи и изслуша, че преводите, за които се твърди, че са извършени от подсъдимите, са извършени от други лица, обясни съдия Калпакчиев пред съдебния състав. Отношенията между подсъдимите не водят до извода, че между тях е на лице организирана престъпна група по смисъла на закона. Правните трудности на това дело се коренят в разделянето в хода на досъдебното производство от страна на прокуратурата. Именно това е една от основните пречки да бъдат пълно и вярно установени фактите по делото, смятат апелативните съдии.

Адвокатът на Марио Николов Менко Менков също коментира днешната оправдателна присъда. Според него това е "изключително грандиозен успех за българското правосъдие и демокрацията по принцип". "САС стигна много дълбоко до истината и събра изключително много важни доказателства, за да докаже невинността на нашите клиенти. Присъдите на първа инстанция се постановяваха при непълно изясняване на фактическата обстановка и при нервана обстановка на влияние от страна на различни фактори за осъдителна присъда", каза още адвокат Менков. "Тези лица станаха подсъдими с една докладна записка от преди 7 години, изпратена от наша служба до ОЛАФ и обратно. Човекът, който я е написал, вече е пенсионер. В хода на делото той идваше да прави допълнителни проверки и си взимаше пет килограма кайма от предприятието, което продължаваше да работи. Този пък, който отговаряше за ОЛАФ, живееше във фактическо съжителство с Калина Илиева и заедно тримата си пишеха едни неща", каза още Мемков.

Преди два дни прокуратурата поиска осъдителни присъди по делото "САПАРД", така и второто дело срещу Марио Николов в Софийския апелативен съд бе пред своя край на втора инстанция. Това е делото срещу Марио Николов, Людмил Стойков, Мариана Николова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов, Иван Иванов – подсъдими за пране на пари от програма САПАРД. На 19 септември страните по делото пледираха пред съда. Държавното обвинение поиска тогава осъдителни присъди за всички подсъдими, включително и за Людмил Стойков. Преди време по-долната инстанция - Софийски градски съд, осъди Марио Николов на 10 години затвор и оправда Людмил Стойков.

Николов и Стойков, заедно с още няколко души са подсъдими за пране на пари на над 12, 8 млн. лева от предприсъединителната САПАРД.

Според публикации в печата Марио Николов и Людмил Стойков, който бе сред основните спонсори на Георги Първанов, са прекарвали европейските пари през регистрирана в САЩ офшорка "Кингстън ентърпрайсис". След това инвестирали средствата в курортния комплекс "Дюни". По време на обвинението Стойков прехвърлил голяма част от имуществото си на анонимни офшорки, включително и това от "Дюни".

Редактор: Георги Иванов

Делото "САПАРД" зацикли

Поредно отлагане на втора инстанция на делото „САПАРД“ срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите
Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите

Доматите са културата, която всички градинари обичат да отглеждат в градините си. Ако и вие ги отглеждате в градината си, за да ви зарадват с вкусните...