Екоактивисти: Вето на Турция за ЕС при АЕЦ край Резово!

11120
Екоактивисти: Вето на Турция за ЕС при АЕЦ край Резово!

България да блокира членството на Турция в Европейския съюз, ако страната реши да изгражда ТЕЦ или АЕЦ близо до нашата граница. За това настояват екоактивисти от Национално гражданско движение "Природата за хората".

При официалната визита на българския президент Росен Плевнелиев в Турция, стана ясно, че правителството в Турция е дало разрешение за изграждане на енергийни мощности на българо-турската граница, в близост до Резово.

Според тях построяването на нова АЕЦ или ТЕЦ ще постави под огромна заплаха освен природата в този незасегнат от строителния бум регион, част от Природен парк „Странджа", но и развитието на туризма по цялото Южно Черноморие, предаде КРОСС.

Очаквахме, че по време на това официално посещение, президентът остро ще се противопостави на турската страна и ще бъде достатъчно категоричен, че България няма да допусне трансгранично замърсяване на българската природа и опасност за здравето на хората. В активния летен сезон, от юни до края на септември, от изток започва да духат ветровете Мелтем и това е определящото, че не само при авария, а и при експлоатацията на тези енергийни мощности, ще има замърсяване.

За сравнение, при изграждането на АЕЦ „Козлодуй", от предложените 275 локации, изборът е паднал върху Козлодуй, освен заради възможностите за охлаждане на турбините от Дунава, но и най-вече поради посоката на ветровете и минималната опасност от трансгранично замърсяване, посочват екоактивистите.

Движението настоява президентът Росен Плевнелиев и българското правителство да заемат ясна и категорична позиция пред Турция по отношение изграждането на енергийни мощности, влияещи негативно на здравето на хората, българската природа, туризма и националния интерес.

Редактор: Десислава Ушатова

Турция не отрича, че в Игнеада ще има проучвания за атомна площадка

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че Турция работи по избора на място за строежа на трета ат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com