Еколози: Екоминистерството да се извини на учените от БАН заради казуса "Калиакра"

2723
Еколози: Екоминистерството да се извини на учените от БАН заради казуса "Калиакра"
Снимка: iStock/Guliver

Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ настоява виновните за създалата се ситуация в Калиакра да понесат отговорността. Това пишат от инициативната група в писмо, изпратено до медиите.

"Категорично се противопоставяме на опита нарушителите, заради които България бе осъдена от Съда на Европейския съюз, да бъдат прикрити, като проблемите се прехвърлят от здравата глава на болната. За да се защитят няколко проекта, изградени в нарушения на законодателството, се направи опит да се настрои обществеността срещу учените от БАН, а и срещу европейската екологична мрежа и правилата на Общността. Напълно невярно е, че опазването на природата пречи на икономическото развитие на Крайморска Добруджа. Напротив, просперитетът на района се обуславя от уникалните му природни дадености", отбелязват още неправителствените организации.

Борисов иска планът за защитена зона "Калиакра" да се гледа в петък

Планът за управление на защитената зона „Калиакра“ от петък трябва да започне да се разглежда. Това каза министър-председат...

За да се избегне повтаряне на тази непрятна ситуация в 340 други случая, природозащитниците се обединиха около 18 съвсем конкретни искания, които представиха във вторник на срещата при премиера Бойко Борисов.

Сред тези искания са придържане към европейските политики за опазване на околната среда и към седемте досегашни решения на Министерски съвет относно мрежата Натура 2000.

Необходимо е Министерството на околната среда и водите да се извини на учените от Българската академия на науките, които бяха оклеветени и нападани заради грешки в комуникацията, излязла от самото Министерство.

Трябва да бъдат премахнати инвестиционните проекти, довели да осъждане на България, а фирмите получилидържавна помощ под формата на субсидирани цени да я възстановят, смятат от "За да остане природа в България".

От "Да спасим Крайморска Добруджа" доволни, че прокуратурата поема случая

Във връзка с информацията за образувана преписка на Върховна административна прокуратура за пълна проверка на картирането и документаци...

С цел предотвратяване на нови наказателни процедури и решения на съда огледални на Решение на Съда от 14 януари 2016 г. МОСВ ускори процеса по разглеждане на предложенията за създаване на защитени зони за попълване на непълнотите установени от биогеографските семинари и допълването на територията на Защитена зона Рила съгласно границите на ОВМ (ОВМ - Орнитологично важно място – територия с международна значимост за опазване на птиците -бел. ред.).

Нещо повече, държавата трябва да потърси правата си и да поиска обезщетения от експерти и служители, които не са изпълнили задълженията си и са изготвили и одобрили доклади за оценка на въздействието върху околната среда, заради които България е осъдена от Съда на Европейския съюз, казват още в писмото си еколозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com