Екоминистерството: Не водим преговори за отпадъците на Рим

1907
Екоминистерството: Не водим преговори за отпадъците на Рим
Снимка: БГНЕС

От министерството на околната среда и водите отричат да се водят преговори за внасяне на отпадъци от Рим или други италиански градове.

По-рано BTV разпространи новината, че общината в италианската столица преговаря с български компании за депониране на отпадъците на града у нас. Бяха съобщени и детайли, че сделката щяла да има срок от една година. Още подробности можете да прочетете в тази статия.

Какви чужди боклуци горим и от къде - МОСВ казва, че в края на годината ще е ясно за миналата година

В края на тази година България ще докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какв...

 

"Нито правителството, нито Министерството на околната среда и водите(МОСВ) водят преговори с Италия за приемане на отпадъците на Рим или други италиански градове", съобщават от МОСВ, цитирани от Нова тв.

В министерството няма постъпили и заявления за внос на отпадъци от Рим, се уточнява още в собщението. Така от министерството отричат напълно информацията, че от януари в България може да се внасят отпадъци от Рим.

Отпадъците, цитирани в публикациите в медиите, са обект на задължителна процедура с предварителна писмена нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване. Също така са забранени и превозите на отпадъци за България, предназначени за обезвреждане и депониране.

Рим преговаря с български компании за преработватването на част от отпадъците на града

Кметството на вечния град е обявило конкурс за български компании, които от януари да поемат за преработка част от отпадъците на многом...

От МОСВ пишат, че Законът за управление на отпадъците ограничава количеството на вноса, а ведомството спазва стриктно разпоредбите в него. Администрацията цели да поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, и да предотврати прекомерен внос, затова България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос, уточняват от министерството.

Както Actualno.com писа през 2017 г. в България е имало внос на отпадъци за горене, но не повече от 50% от капацитета на съответната инсталация, подчертават от МОСВ. Специално от Италия – дестинация, за която "Биволъ" писа, че е източник на отпадъци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има внос на киселина от батерии, на RDF и третирани смесени отпадъци.

Освен това в края на тази година България трябва да докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какви отпадъци и откъде са внасяни в страната през 2018 г. Още за това може да прочетете в тази статия.

 

ТЕЦ на Ковачки: Горим отпадъци, но преработени

ТЕЦ "Брикел" действително гори биомаса и RDF отпадъци, макар да няма разрешително за това. Прави го, за да замърсява по-малко и да плащ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com