X
 
 

Какви чужди боклуци горим и от къде - МОСВ казва, че в края на годината ще е ясно за миналата година

1188 0
photo of Какви чужди боклуци горим и от къде - МОСВ казва, че в края на годината ще е ясно за миналата година
Снимка: БГНЕС
В края на тази година България ще докладва съгласно Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци какви отпадъци и откъде са внасяни в страната през 2018 година. Това съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) пред Actualno.com.

Уточнението стана ясно във връзка с материал на Actualno.com относно сигнал за внос на радиоактивен боклук в България през Варненското пристанище. Информация за такова нещо не е постъпвала в МОСВ и РИОСВ-Варна, твърди зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев.

Същевременно, през 2017 година в България е имало внос на отпадъци за горене, но не повече от 50% от капацитета на съответната инсталация, подчертават от МОСВ. Специално от Италия – дестинация, за която "Биволъ" писа, че е източник на отпадъци за горене за ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, има внос на киселина от батерии, на RDF и третирани смесени отпадъци. А дали отпадъци, внесени от чужбина, се горят специално в циментовите заводи – от МОСВ не отговориха, но в Публичния регистър на такива лица пише, че комплексно разрешително има "Девня Цимент". Такова има и ТЕЦ "Брикел", както и Топлофикация "Перник", част от чиито мощности бяха спрени именно заради неправомерно ползване на биомаса.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално