Екоминистърът за протестите в Добруджа: Беше заложена бомба със закъснител и тя избухна

2784
Екоминистърът за протестите в Добруджа: Беше заложена бомба със закъснител и тя избухна
Снимка: БГНЕС

"Беше заложена бомба със закъснител и тя избухна. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия във връзка с протестите срещу забраната на Министерството на околната среда и водите за икономически дейности в защитена зона „Комплекс Калиакра“, които попадат в Натура 2000.

По думите му в защитената зона „Комплекс Калиакра“ през 2006-2007 г. е била заложена бомба със закъснител от правителството на Тройната коалиция. Министър Димов поясни, че тогава правителството на Тройната коалиция е заложила на зелени организации да направят картирането на земите, които ще попаднат в „Натура“.

Чака ни голяма глоба от ЕК, ако отпадне забраната за строеж и обработка на земя край Калиакра

Забранява се строителството на територията в обхвата на заповедта. Забраната не се прилага за обекти с валидно разрешително за строеж, ...

„Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации това нещо“, каза министър Нено Димов. Той поясни, че районът е очертан от екоорганизациите по възложение на правителството и е приет с решение на Министерски съвет през 2007 г. и е даден на ЕК като очертан район тогава.

„Още на следващата година по сигнал на зелените, ЕК завежда две дела - през юни 2008 г. и през късната есен на 2008 г. по неспазване на района като „Натура““, обясни министърът. Той коментира, че последната част на тази бомба със закъснител е март месец тази година.

„Служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед като спешна мярка, за да не преминем към ефективни санкции. Когато аз поех поста и отидох в Брюксел, това обещание не беше изпълнено. Аз рискувах и трябваше да избирам между две – да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции и дейности, които трябва да бъдат предприети в района или да издам заповед и да започна да се опитвам да минимизирам щети“, допълни министърът.

Димов поясни, че той е трябвало да се намеси след като бомбата е била гръмнала. Министър Нено Димов уточни, че заповедта, която е издадена не третира по никакъв начин акваторията на Черно море и няма забрани за рибарството. „Самата заповед обхваща района, в който има понтосарматски степи. Това е един малък район, но е факт и аз не мога да не се солидаризирам с притесненията и ясното чувство за несправедливост на хората, които протестират в момента“, допълни министърът и посочи, че не е забранена изцяло земеделска дейност, а само на територията, където има подобни степи.

Спират строителството на Калиакра

Съдебното дело на Европейската комисия (ЕК) срещу България приключва със забрана за ново строителство на Калиакра, съобщиха от пресслуж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com