Експерти: Нарушаването на ограничителна заповед не се наказва у нас

13279
Експерти: Нарушаването на ограничителна заповед не се наказва у нас
Снимка: Gettyimages

Нарушаването на ограничителната заповед у нас не се преследва. А и в повечето случаи нарушителите се наказват много леко. Това каза председателят на Алианс за защита от насилие, основано на пола Геновева Тишева на нарочна пресконференция.

Според зам.-председателя на алианса Анна Николова проблемите при прилагането на закона за защита от домашното насилие са много. Един от тях е липсата на наказателноправна защита на жертвите и реално има много малко производства, които са образувани за нарушение на ограничителна заповед.

2 години България е в нарушение на мерките срещу домашното насилие

Две години България е в нарушение на мерките срещу домашното насилие. Държавата ни е подписала конвенция, която задължава боя вкъщи и п...

"И това е на фона на увеличаващия се брои нарушения на заповед за защита", изтъкна Николова.

Председателят на Алианса допълни, че нарушаването на ограничителната заповед, въпреки че от 2009 г. представлява престъпление по НК, не се преследва. "В повечето случаи не се наказват или се наказват много леко, т.е няма ефективни присъди, а има много тежки нарушения на заповедите", подчерта Тишева.

От неправителствената организация коментираха убийството на 42-годишната жена в София по-рано този месец. Тя беше застреляна с пет куршума от 64-годишния си съпруг в заведение и пред очите на своя приятелка.

Те разказаха, че жената е подала четири жалби до полицията и прокуратурата, звъняла и неколкократно на тел. 112 и е имала издадена ограничителна заповед спрямо мъжа си. Последната жалба е подадена часове преди убийството, но така и нито една институция не е взела под внимание оплакванията ѝ.

Експерти: Прокуратурата не разследва домашното насилие, но жертвата трябва да съдейства

Заканата за убийство, особено когато е писмена, е престъпление от общ характер, но прокуратурата изобщо не ги разследва, особено когато...

От "Алианс за защита от насилие, основано на пола" призоваха институциите да започнат ефективна борба с насилието над жени. Те обявиха "нулева толерантност" към проблема, а позицията им беше подкрепена и от Български фонд за жените.

Организацията поиска да се ратифицира незабавно Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие, по-известна като Истанбулската конвенция. Според тях Законът за защита от домашното насилие не се следва от съда, не се дава и незабавна и адекватна стабилна защита на пострадалите лица и техните деца. Тази липса на законови санкции пък окуражавали насилниците.

"С това представителите на институциите стават съучастници с насилника и допринасят за неговата безнаказаност", отбелязва още в позицията си неправителствената организация.

Тя настоява още да се инкриминират "преследването" като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, както и системното упражняване на психическо насилие. Освен това искат да се гарантира достъпа до съд на жертвите на домашно насилие и да се засили наказателната отговорност за нарушаване на заповедта за защита от домашно насилие, като се предвидят по-високи санкции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com