Електронното правосъдие факт до 3 години

17741
Електронното правосъдие факт до 3 години
Снимка: БГНЕС

До три години електронното правосъдие може да стане факт. Това обеща вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред Димитър Цонев, водещ на предаването "Още от деня" по БНТ, предаде БГНЕС.

"Ако може освен на хартия, да разчитаме и на електронно съдържание, нататък върви и светът", заяви Златанова. Тя посочи, че електронното правосъдие има редица удобства за гражданите, като например ще се спре разхождането до институциите и съдебните сгради.

"Важен аспект е, че електронното управление ще подобри прозрачността. Ще имаме общо електронно управление на съдебната система. Ще може да се прави много по-добра статистика. Ще се разсеят съмненията по разпределянето на делата, което е препоръка на ЕК от последните години насам, каза вицепремиерът. Всичко ще бъде много по-подредено", обобщи тя.

Златанова уточни, че електронното правителство и правосъдие, като процеси вървят паралелно, но няма никакъв проблем електронното правосъдие да се развива и отделно.

По темата за увеличение на адвокатските такси, Златанова заяви, че по Конституция и закон адвокатурата е независима. Там работят висококвалифицирани колеги, министри с голям стаж. Но, тя е важна част от обществото и съдебната система, подчерта министърът на правосъдието. Тя призова адвокатската колегия да преосмисли тази стъпка и адвокатските такси да се намалят. Според нея увеличаването на таксите не би довело до по-голяма заетост на адвокатурата.

Зинаида Златанова подари на водещия Димитър Цонев Конституцията, която стояла непрекъснато на бюрото й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com