ЕС ни дава близо 7 млн. евро заради бежанската вълна

15148
ЕС ни дава близо 7 млн. евро заради бежанската вълна
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще предостави на България 6 900 000 евро за покриване на разходи около бежанската вълна. Това заяви председателят на Агнецията за бежанците Николай Чирпанлиев, предаде Нова телевизия. Средствата ще бъдат преведени до края на следващата седмица.

Европейските пари са по програма, съставена от ДАБ и правителството, за период от 6 месеца и представляват 80% от финансирането й, а страната ни трябва да осигури останалите 20%, както при повечето европрограми, обясни Чирпанлиев. Тя започна да тече от 1 ноември и ще приключи до 30 април следващата година. Председателят на агенцията уточни, че финансирането е планирано да покрие нуждите на 2400 бежанци, а в момента над 4 000 души са настанени в центровете, а други 4500 са на външни адреси.

Волен Сидеров: Центърът на София е отворен бежански лагер

Подкрепяме гражданските патрули, но в парламентите до момента това не е срещало разбиране. Това заяви лидерът на „Атака" Волен Си...

„От Чехия пък ще ни бъдат преведени 1 млн. евро за бежанците”, поясни още Чирпанлиев. Специално тези средства ще бъдат използвани за закупуването на линейки, а към Агенцията ще бъдат назначени още медици.

По думите му благодарение на европейските пари ще могат да бъдат въведени нормални условия за всички настанени бежанци. „От тези, които са в палатковите лагери, поетапно ще бъдат извеждани по 300 души. До края на следващата седмица те ще разполагат с много по-прилични условия за живот”, каза още Чирпанлиев.

На въпрос дали и в с. Телиш ще бъдат настанявани хора на палатки, председателят на ДАБ заяви, че Агенцията няма да предложи на правителството да разкрива нови центрове. Жителите на плевенското село от седмици протестират срещу намеренията на държавата да пригоди за бежански лагер сградите на бившето военно поделение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com