Евгений Кънев: Радев, Петков и Василев осветлиха, че организираната престъпност действа на държавно ниво

31878
Евгений Кънев: Радев, Петков и Василев осветлиха, че организираната престъпност действа на държавно ниво
Снимка: Личен архив

"Двата служебни кабинета на Радев свършиха работата, за която бяха сформирани:

- да разкрият модела ГЕРБ, така че да го пратят в историята

- да покажат на гражданите отклоненията от нормалното демократично управление, които бяха започнали да бъдат смятани за нормалност

- да осигурят преизбирането на Радев.

Основна фигура в тях беше вътрешният министър Рашков - който въпреки децибелите на герберисти и стари седесари - подгони протагонистите на модела ББ и самия ББ с неговия аватар ИГ. Чрез МВР започнаха най-после разследвания срещу някои от най-фрапантните престъпления на режима. И доказаха, че винаги се намират хора в една държава, които да покажат, че тя е по-силна от всяка мафия. Лошата новина за последната е, че той остана вътрешен министър и това е ключов момент. Защото мафията - изглежда - не може да се договори с него. А понеже тя се сля с държавата през последните години, загубата на властта може да е равна на смъртта й. И краят на Прехода - както пожела Радев", заяви икономистът Евгений Кънев с публикация в социалните мрежи. 

"Другите двама ключови министри бяха Кирил и Асен, които само очертаха мащаба на организираната престъпност на държавно ниво. И така направиха крещяща тишината на прокуратурата около тези престъпления и с това показаха още веднъж категоричнo нейния плен от конкретни интереси. И реформата на прокуратурата стана неотложна. С рисковете, които поеха за милиарди - смятам за елементарно, че са си направили само ПР. Защото за колко други такива министри поели такъв личен риск се сещате през целия преход?

Към тях двамата може да добавим и регионалния министър Комитова, чиито разкрития около Хемус може да бележат началото на края на ГЕРБ - за пръв път има свидетел, който може пряко да уличи топ политик за организатор на престъпна мрежа. Ако остане жив.

Повечето от останалите министри направиха по някой и друг фойерверк, крепяха положението, тупаха топката или просто показаха своята несъстоятелност.

Но в този състав на служебните кабинети Радев успея убедително да спечели втория мандат. Най-ценното е, че показа воля да не се договаря с мафията. Или поне с тази част от нея, която не е на директно управление от Москва. Защото интересите на Русия и ДПС в енергетиката, а и в други сектори -земеделието, транспорта, акцизните бизнеси - останаха изглежда непокътнати.

Предстои да видим истинското му лице - дали наистина е българофил - през следващата година.

От истинските намерения на Радев ще зависи и как ще се развият отношенията му с новия кабинет. Мисля, че по отношение на корупцията ще работят заедно - макар предстои да видим кой ще лидира борбата. Ако останат същите шефове на служби значи Радев командва парада. И ще докаже тезата, че кабинетът е предимно негов.

Другата важна линия е геополитическа и минава през МВнР и отбраната. Там отново министри са хора на Радев. От тяхната активност по интеграцията в НАТО и отношенията с Русия - енергийни проекти, Черно море и Украйна - ще разберем кой кара влака. И истинското лице на Радев.

Третата линия е икономиката - там са мините на ГЕРБ и оцеляването на кабинета ще зависи от сапьорските му умения. Ако оцелее до местните избори догодина - има шанс за 4 годишен мандат, особено вече с отслабнал ГЕРБ в местната власт.

Или напротив - ако партия вземе ключови кметски места в големите градове, може да предизвика нови избори?", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com