X
 
 

Евреите в България обезпокоени от засилването на ксенофобията

30946 15
photo of Евреите в България обезпокоени от засилването на ксенофобията
Снимка: Getty Images / Guliver
Организацията на евреите в България (ОЕБ) "Шалом" е обезпокоена от засилването на ксенофобията, расизма и крайният национализъм в българското общество.

В декларация, изпратена до медиите от "Шалом" споделят, че отчитат повишена активност при антисемитските атаки и особено в интернет.

"Шалом": България да поеме отговорност за избитите евреи

Българско правителство трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите от Беломорск...

"На 09.11.2013 г. демонстративно беше учредена Националистическа партия на България с програма, сходна с нацистката. Датата 9 ноември 1938 г. е известна като „Кристалната нощ” в нацистка Германия, поставила начало на Холокоста. Това е предизвикателство към демократичните сили днес.

Очевидно намаляват съпротивителните сили на българското общество срещу проявите на краен национализъм, възраждането на лозунги и политически програми от времето на фашисткото минало на страната.

Тревожно е впечатлението, че при множеството протести в България, слаб е протеста срещу засилването на ксенофобията и расизма. Възраждането на българския фашизъм и опитите да се пренапише историята на Втората световна война за България се подценяват.

Основните политически партии в страната не декларират ясно и позицията си по тези въпроси. Това създава допълнително напрежение в обществото и разделя нацията.

Нашата организация разбира, че България днес има нужда от единение, на българските граждани, независимо от етнос и религия и ще работи за постигането на национален консенсус. Ще използваме своите възможности, в и извън страната, за подпомагането на обществените сили,които се борят за национално съгласие, срещу ксенофобията, расизма и антисемитизма.

"Шалом" до Actualno.com: Прави се опит за дестабилизация на България

Организацията на евреите в България „Шалом” изпрати декларация до Actualno.com, в която остро осъжда терористичния акт срещ...

Надяваме се, че институциите на Република България ще обединят своите усилия и към преодоляване на общественото напрежение, породено и от ксенофобия, расизъм и краен национализъм. Разчитаме на работата на правоохранителните и правораздавателните органи, призвани да осигурят конституционният ред в страната.

За решаване на проблемите в България, трябва да си помогнем преди всичко сами, но значение има и международното позициониране на държавата ни.

Гаранция за изграждането на по-спокойна и хармонична обстановка за гражданите и хората, които живеят временно с нас е членството на страната в Европейският съюз и НАТО, балансираната политика към други европейски и азиатски страни-традиционни партньори на България. За нас са особено ценни развиващите се връзки между България и Израел които са гаранция за сигурността и просперитета и на двете страни. Радва ни положителното и обективно отношение към България на Световните еврейски организации, което беше многократно проявявано и през 2013 година – 70-та година от спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта.

Ние вярваме в жизнените сили на българското общество и българската държавност. Традиционно толерантните хора на България, от различни етноси и религии, с различни политически възгледи, са доказали, че могат да се справят с предизвикателствата на времето.

Нека се справим и сега като се противопоставим на омразата", призовават от "Шалом".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  Прострелва го, за да привлече световните медии над случващото се в Германия към евреите. Но за съжаление някой не си е чел учебника по история в училище... а и след това...
 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Братя Евреи,нали ни обичате,хайде,помогнете ни и ни изградете една стена\nоколо цяла Б-ия,както тази около Израел,и тогава по братски ще се обичаме.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  9 ноември 1938г. -\n\nНа тази дата преди 75 години в Париж 17-годишният Хершел Грюнспан, евреин емигрант от Хановер, прострелва германския дипломат Ернст фон Рат \nСетне човека с малките мустачки бил виновен,ай сектир.
 • ГОСТ 4 ГОСТ преди 5 години Профил на трол?
  АЗ ПРИЕМАМ ЕВРЕИТЕ И АРАБИТЕ КАТО ДАДЕНОСТ,НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ И ЕВРЕИТЕ ДА ПОИСКАТ ПРОШКА ОТ АРАБИТЕ КАКТО ХУЛЯТ ХИТЛЕР
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  ДОСТА ЦЕНЗУРА. КРАЛЯТ НА С. АРАБИЯ , ЕМИРЪТ НА КАТАР И АЛ КАЙДА ПОЗДРАВЯВАТ СВОЙТЕ ВЕРНИ ПРИЯТЕЛИ ОТ ШАЛОМ
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Нека първо да поемем отговорност за избитите и евреи,да им се извиним и платим обезщетения,после да им направим и по една свирка\n\n
 • Бог да пази България и българите! 2 Бог да пази България и българите! преди 5 години Профил на трол?
  Бог да пази България и българите от враговете скрити в сянката на чуждите етноси и маскирани зад български имена и фалшиви добродетели!\nГоспод Бог да пази християните от Антихристите ! Амин
 • Сополон Маси 1 Сополон Маси преди 5 години Профил на трол?
  Има ефикасни таблетки за успокояване.А да вземат и да се обезпокоят малко за жертвите на изсраелската окупация и вече 70 годишен Холокост над Палестина и нейния народ!
 • евреи злодеи 1.1 евреи злодеи преди 5 години Профил на трол?
  Тези нацистки и фашиски организации,Шалом и Бней Брит.Които са работят за държавата Израел,те ще ни дават акъл какво да правим.Да се извинят за Старо-загорските кланета и за предателството на Коен,предал старата столица.
  : 3 !