Фандъкова: Луковмарш няма съгласуване със Столична община

1451
Фандъкова: Луковмарш няма съгласуване със Столична община
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

„Години наред Столична община в мое лице не съгласува провеждането на шествието Луковмарш и издаваме забрана. През 2017 г. постъпиха уведомления за това събитие и аз издадох две заповеди за забрана, но за съжаление те бяха обжалвани в съда. В момента, тази година, това събитие няма съгласуване, то няма място в нашия град, освен поднасянето на цветя пред паметната плоча”.

Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в аулата на СУ ”Св.Климент Охридски”, където се провежда конференция на тема "София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма".

Целта й е да демонстрира в началото на Българското европейско председателство, че местната власт в столицата, гражданското общество и академичната общност са единни в желанието си да противодействат на словото на омразата и екстремизма. Темата на първия панел е „Европейски градове споделят опита си в противодействието на словото на омразата и екстремизма и антисемитизма”.

Участие във форума вземат Георг Георгиев, зам.министър на външните работи и Национален координатор за България в борбата срещу антисемитизма, Деница Сачева, зам.министър на образованието, Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел, Алек Оскар, председател на организацията на евреите в България „Шалом”, представители на различни НПО у нас, които работят в тази тематична сфера и др. Видеообръщение пред участниците направи Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес.

"Днешната конференция е част от календара на събитията в България във връзка с нашето Председателство на Съвета на ЕС, припомни кметът на София в приветствието си. Проблемът с езика на омразата, за съжаление, присъства в нашите градове и общности и заедно с нашите партньори организираме различни кампании и инициативи в стремежа си да намалим този ефект чрез толерантност и взаимно уважение", подчерта Фандъкова.

Длъжници сме на обществото по отношение на информираността и възпитанието на гражданите и се надявам представителите на академичната общност и учените да наваксат тази празнота, запознавайки хората с характеристиката и същността на проблема, поясни тя. Войнстващото налагане на една гледна точка винаги води до несправедливост и противопоставяне, заяви кметът на София. Столицата ни е град, в който съжителстват хора с различно вероизповедание и етнос, духът на София е в добросъседството и толерантността- така се пазят здравите основи на нацията, отбеляза Фандъкова.

Ясно е, че епохата на бурното развитие на технологиите няма да бъде спряна - тя ще дава много нови възможности за добро, но и такива, които ще служат за манипулации, заяви в приветствието си зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Отговорността ни е в по-доброто образование- радостно е, че живеем във време, в което то е приоритет в България, продължи тя. Все още резултатите ни не са с очакваните темпове, недоверието в институциите е голямо, но имаме надеждни проекти във формалното и в гражданското образование, посочи Сачева.

Необходима е по-голяма целенасоченост, само с психологическа подкрепа няма да минем при овладяване на агресията в училище, затова МОН ще инвестира в обучение и на учителите, подчерта тя.

Днешният форум е изключително навременен и за една превантивна интервенция преди събитие, което, за съжаление, по всичко личи, че така или иначе ще се случи- упорството, което също квалифицирам като краен цинизъм, но, може би, и това е част от свободата на словото, но и от езика на омразата- визирам събитието Луков марш, започна приветствието си зам.министърът на външните работи Георг Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Всички тези години на борба за свобода, за възможност да изразяваме себе си неминуемо доведоха и до подобни отклонения, които днес можем да квалифицираме като език на омразата, на нетърпимостта, на нетолерантността. Това са явления, специфични не само за нашето общество, те са и световен феномен, който наблюдаваме в различни държави на ЕС и извън него, подчерта Георгиев. България осигури добра среда за борба с антисемитизма, на най-високо ниво ще се противопоставим чуждата свобода и достойнство да не бъдат накърнени, отбеляза зам.-министърът на външните работи.

Няма нищо по-важно в този момент от борбата срещу надигането на антисемитизма, ксенофобията и омразата, която се вижда в Европа и навсякъде по света, заяви в своето видеообръщение към участниците в конференцията президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. Той изрази преди това благодарност към българите за спасяването на евреите по времето на Втората световна война. „Ние, евреите, ще бъдем винаги благодарни и вдъхновени от българския героизъм, почтеност и порядъчност, подчерта той.

Форумът продължава с различни аспекти по основната тема, посветени на гражданските активисти и техния опит в противодействието на словото на омразата, както и на академичните подходи към проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com