Фидосова: Договорите с медии преди изборите да се оповестяват

11713
Фидосова: Договорите с медии преди изборите да се оповестяват

Предлагаме всички договори, които се сключват с медии преди изборите за участие на кандидати, да бъдат оповестяване на сайта на съответната медия.

Tова заяви пред БНТ зам. председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Искра Фидосова.

Така, ако даден кандидат има договор с телевизия, в който е отразена заявка от 10 участия, то да бъде оповестено на сайта на телевизията, даде за пример Фидосова. По този начин, според нея, отпадат съмненията за скрити договорки.

Председателят на парламентарната комисия в парламента коментира предложенията за промени в Изборния кодекс. В доклада на ОСС има 35 препоръки, някои от които могат да се приемат, а други не, поради противоречие с Конституцията.

Една от препоръките например – да има постоянно действаща комисия ЦИК, е и предложение на ГЕРБ. От управляващата партия предлагат ЦИК да бъде юридическо лице със самостоятелен бюджет. Това предложение ГЕРБ са направили още на предните промени в Изборния кодекс, но тогава, не са срещнали разбиране както от опозицията, така и от Министерство на финансите. С това предложение, което Фидосова се надява да бъде прието, ще се постигне да няма никакви политически назначения в ЦИК повече. Това гарантира тази промяна, администрацията трябва да бъде прозрачна, каза тя.

За твърденията на опозицията, че с промените в Изборния кодекс така ще си преправят законите, че ще спечелят изборите служебно, Искра Фидосова каза, че това е несериозно. В "12 без 5" промени няма да има категорично, заяви заместник-председателката на ПГ на ГЕРБ.

Управляващите твърдо поемат този ангажимент пред българските избиратели, увери Фидосова. Тя заяви, че има група предложения по отношения на прозрачността на ЦИК. "Предполагам, че ще получим бързо съгласие там". Освен това, продължи Искра Фидосова, разписваме и предлагаме заседанията на ЦИК да се излъчват онлайн.

За използването на СРС-та за разкриване на купуване на гласове тя каза, че една от препоръките в доклада на ОСС е свързана с използването на СРС-та. Ние не предлагаме поголовно използване на СРС. Ние предлагаме само по 2 хипотези използването им и това е по отношение на организаторите на това купуване на гласове. Искането за използване на СРС ще става само от Окръжна прокуратура, а само съдът ще може да преценява дали може да се използват, посочи Фидосова.

Затова, че няма нито един осъден за купуване на гласове, Фидосова каза, че това е много трудно да се докаже. Очакваме с тази промяна наистина да има успех в това. Няма да спрем напълно купуването на гласове, но се надяваме да го ограничим.

Министърът на вътрешните работи Цветанов предложи вече нито министър, нито премиер да могат да стават председатели на предизборен щаб, както се случи на предните избори с него. Ние подкрепяме това негово предложение, каза Фидосова. Опозицията прекали с техните критики.

Освен това, предложихме всички лица, които участват в изборната кампания, да не пътуват за сметка на държавния бюджет. От ГЕРБ заплатихме всички пътувания и охраната на вътрешния министър, докато той беше председател на изборния щаб на партията.

Фидосова коментира предложението за гласуване с машини. Направили сме анализ. Машинно гласуване имаше в Холандия, през 2006 г. спират тази процедура, защото тези машини не могат да бъдат достатъчно контролируеми, защото нямат хартиен носител. В Германия също е спряно, защото тези машини създават проблем. Това е проблем за защита на вота на избирателя. Ние няма да подкрепим това предложение, категорична бе Искра Фидосова.

Аз призовавам да намерим пресечната точка, да пуснем вариант на електронното гласуване. Съобразили сме сега всички мотиви на Конституционния съд, моят призив е, нека да го тестваме, нека да направим паралелно гласуване, с хартиени бюлетини и електронно, да видим къде ще даде грешката и да продължим напред. Няма изкривено прилагане на принципа на уседналост, както твърдят от ДПС. Това решение беше обявено за конституционно съобразено и от Конституционния съд, беше одобрен от Венецианската комисия. Няма как хора с автобуси да идват и да гласуват, а от години да не живеят в България. Няма изкривяване, има нещо друго – т.нар. списъци, които винаги досега са съществували, те казват кои лица не могат да бъдат дописани в списъка в този ден, каза Фидосова. Има 40 дни преди изборите, в които всеки български избирател дори електронно може да види дали фигурира в избирателен списък и ако има грешка, да подаде заявление и да се включи.

Предлагаме да ограничим боря на застъпниците. Предлагаме да променим основанието за регистрация, досега застъпниците се регистрираха на кандидат, а сега предлагаме да се регистрират на кандидатска листа. Това е начинът да намалим броя на застъпниците. Създаваме списък и регистър за застъпниците, който ще се води в ОИК, посочи тя. РЗС предлагат социолозите да посочват кой им е поръчал изследване – подкрепяме тази идея.

За избора на членове на ВСС Фидосова каза, че от ГЕРБ няма да окупират, както е било досега, всички 11 бройки в квотата на парламента. За доклада на ЕК Фидосова каза, че управляващите очакват наистина един обективен доклад. Очакваме наистина обективно да получим една добра оценка. Аз много се надявам, че ще се постави началото на разговор на отпадане на този мониторинг. Не съм оптимист, че сега този мониторинг ще отпадне. Не приемам да бъдат наблюдавани само знаковите дела, това изкривява, защото в никакъв случай не ни е толкова лоша съдебната система. Не 5, а 200-300 дела трябва да се изберат и да се наблюдават постоянно, каза тя.

Редактор: Георги Иванов

Скандално. Но, уви, нормално

Една съдийка от Русе направи това, което и най-безобразните правителства не посмяха: анулира журналистиката като професия. Разбираме ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...