Фирмата, изграждаща тол системата, обясни чии са отговорностите за електронните винетки

5378
Фирмата, изграждаща тол системата, обясни чии са отговорностите за електронните винетки
Снимка: БГНЕС

"Консорциум Капш Трафик Солюшънс" приветства проверката от българските власти на въвеждането в експлоатация на системата за електронни винетки". Това се казва в позиция на Консорциума, който бе избран за изграждането на тол системата и електронните винетки, по повод скандала от последните дни.

Припомняме, че неуредиците при въвеждането на електронната система костваха поста на Светослав Глосов като председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). По-рано днес след среща при премиера Бойко Борисов Глосов подаде оставка.

"Български пощи" предупреждава: Купите ли винетка от нас с грешни данни, няма оправяне

"Важно е клиентите ни да знаят, че преди да изпишат име и фамилия и да положат подпис върху предоставения от пощенския служител служебе...

България е шестата европейска държава, в която на "Капш" е възложена отговорността за изграждане на национална система за таксуване на пътната инфраструктура след Австрия, Швейцария, Полша, Чехия и Беларус. Оттам посочват, че

Според сключения с АПИ договор обхватът на работата включва доставка на контролни превозни средства, централна изчислителна система за електронни винетки и тол таксуване и оперативен център за данни, онлайн магазин за продукти за таксуване за използване на пътната мрежа (което не включва водещата информационна уебстраница bgtoll.bg), 500 терминали за самообслужване и мобилно приложение. Според техническите изисквания, заложени в тръжната процедура, собственикът на системата АПИ отговаря за техническата и търговската експлоатация на системата, както и за процеса на правоприлагане, уточняват от Консорциума в писмото си до медиите.

Става ясно, че "Капш" е осигурил напълно работеща, тествана и одобрена система. Преди предаването на системата на АПИ, започвайки от септември 2018 г., заедно с АПИ и Световната банка в качеството ѝ на официален съветник, "Капш" е провел обширни изпитания от край докрай за всеки компонент, приложение, функционалност и подсистема, предмет на договора. Тези обширни тестове потвърждават, че системата е напълно функционираща.

Уточнява се, че конвертирането на хартиена винетка в електронна винетка не е предмет на договора с "Капш". Консорциумът не е отговорен и за уебсайта, свързан с конвертирането на винетки. Освен това плащанията в брой за електронни винетки не попадат в обхвата надоговора между "Капш" и АПИ.

Манолова се подигра с АПИ за винетките, пуска жалби до КС за горивата и водата

Правото на добро управление на гражданите от страна на администрацията е драстично нарушено. Нещо повече – става въпрос за безхаб...

От Консорциума посочват, че са доставили, оборудвали и подготвили инсталиране на поискания брой терминали за самообслужване. След инструкции от възложителя, екипите на "Капш" доставят и инсталират терминалите, където АПИ потвърждава, че предварително одобрените локации отговарят на техническите изисквания за инсталации.

В становището до медиите се обяснява, че на 14 декември АПИ и "Капш" подписват приемо- предавателен протокол за предаване на системата за електронна винетка и прилежащите ѝ активи. След подписването на протокола, терминалите за самообслужване, центърът за данни, онлайн магазина, автомобилите за контрол, правоприлагането и другите системни компоненти са изцяло под контрола на АПИ. След предаването, съгласно договорът, ежедневното функциониране и опериране на системата, както и процесите по правоприлагане, са отговорност на АПИ. "Капш" отговаря за гаранционното обслужване на компонентите на системата, уточняват още от Консорциума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com