"Галъп": 33% от българите са "За" смъртното наказание

1522
"Галъп": 33% от българите са "За" смъртното наказание
Снимка: БГНЕС

Вероятно повече от 300 000 са сънародниците ни, които са преосмисляли планове за пътуване в Западна Европа или Турция, след тежките събития в последните месеци. С 47% „против“ и 33% „за“ обществото ни изглежда по-скоро резервирано към смъртното наказание – може би повлияно и от процесите в Турция.

Това е извадка от данните от сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуалните теми на лятото. Той е част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията. Сондажът е проведен сред 813 души, между 28 юли и 4 август в цялата страна чрез пряко лично интервю.

Турция, Русия и Унгария се страхуват най-много от влизане на терористи с бежанците

Жителите на Турция, Русия и Унгария се страхуват най-много, че заедно с бежанците в страните им могат да влязат и терористи. Това пока...

По отношение на терористичните атаки в Западна Европа и опитът за военен преврат в Турция, 82% от попитаните заявяват, че не са планирали пътуване до тези места в последните месеци. Около 6% твърдят, че случващото се не е повлияло на плановете им, а други 6% твърдят, че случващото се е повлияло на плановете им за пътуване.

Съвсем ориентировъчно, това означава, че над 300 000 са българите, които са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа или Турция. Числото е сериозно на фона на цялостните възможности на българите за пътувания. Разбира се, на данните трябва да се гледа само като на декларация на респондентите – която свидетелства най-вече за чувствителността на обществото по тези теми, отбелязват още социолозите на "Галъп".

Около 40% пък са онези, които твърдят, че това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. Българите с по-високи доходи са и закономерно по-склонни да почиват. И тук става дума за декларативни, ориентировъчни резултати, а абсолютните стойности ще проличат в статистиките след края на сезона. Трябва да се отчита демографската характеристика на страната по признака възраст, както и факта, че част от респондентите са жители на населени места по морето.

Провокативно беше тествано и отношението към твърдението „В България трябва да се въведе смъртно наказание“. 47% са несъгласни, а 33% са „за“Сред привържениците личат преди всичко по-възрастни хора. Хората с по-високо образование са и подчертани противници на смъртното наказание.

Всеки трети ученик залита към хазарта

Над 11 200 души от регионите Враца и Видин имат хазартна зависимост – това сочат данни от проведено социологическото изследване. ...

Това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни – нещо, което вече беше доказано в скорошния сондаж на „Галъп интернешънъл“ по темите, свързани със сигурността и налагането на закона. Вероятно обществото ни проявява и тревога заради случващото се в югоизточната ни съседка.

73% от българите пък са заявили, че очакват добро представяне от нашите спортисти на олимпиадата. Почти 50% твърдят, че възнамеряват да следят игрите в Рио. Близо толкова декларират, че са следили и Европейското първенство по футбол.

Повече за изследването на социолозите от "Галъп" четете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Първата в света хранилка за животни с изкуствен интелект създадоха наши ученици

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Подходящи детски дрешки за Великденско парти

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com