Ганев: Половината от българите, мислещи за емиграция, са млади хора между 18 и 27 години (СНИМКИ)

2928
Ганев: Половината от българите, мислещи за емиграция, са млади хора между 18 и 27 години (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

Основната причина за демографската криза в България - ниска раждаемост и ниски доходи. 27% от българите мислят за емиграция, а над половината от тях са млади хора на възраст 18-27 години.

Това обясни политологът от Изследователски център ТРЕНД Димитър Ганев. По думите на преподавателя в Софийския университет всеки трети българин мисли за емиграция, а 3/4 от младите отлагат създаването на деца заради ниски доходи (ГРАФИКИ).

По време на глобалния ляв форум "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата", организиран от групата на българските европейски депутати на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според изследването на ТРЕНД 76% посочват именно ниските доходи, а липсата на сигурност 52%.

Още: Социолози и студенти обсъдиха как влияят социологическите агенции върху политиката (СНИМКИ)

"Притеснителните данни са: 27% от всички запитани заявяват, че биха емигрирали от страната. Аз ще задълбоча притеснението - ако видим демографската разбивка по този въпрос, ще видите, че хората, които са между 18 и 29 г., половината от тях декларират, че биха емигрирали от страната", каза още Ганев и подчерта, че най-много хора са посочили като причина по-добри възможности за работа, а едва 3% заради сигурността. Като повод за оптимизъм обаче експертът даде за пример данните, че 62% декларират, че биха се върнали завърнали в България, ако емигрират преди това. 16% категорично заявяват, че не биха се върнали.

Социалистите с фокус върху демографията

Иначе форумът на тема "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата" е организиран от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент в състав Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Иво Христов. Дискусията е част от второто издание на "Форум за прогресивни леви решения", а акцент на обсъжданията по време на събитието бе  демографската трансформация като едно от основните предизвикателства.

Още: Станишев настоя за демографски вицепремиер в следващия кабинет

От организаторите подчертават, че демографската трансформация вече беше оценена от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента (S&D) като едно от основните предизвикателства пред бъдещето на Европа с ниво на сложност, сравнимо със зеления и цифровия преход. През 2050 година 50-70% от днешните професии няма да са на пазара на труда. Очаква се пикът на човечеството да е през 2065 година – 11 млрд. души.

В България вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама жители. Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица един малък град, всеки месец един средно голям град и всяка година един голям град с мащабите на областен център. Ако тази тенденция не бъде пречупена, до средата на века България ще наброява около 5 млн. души, а делът на населението над 65-годишна възраст ще достигне близо 40 на сто, подчертават от S&D.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

НКЖИ дава над 12,5 млн. лв. за киберсигурност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com