Гешев се представи за борец срещу руското влияние пред трима евродепутати

1797
Гешев се представи за борец срещу руското влияние пред трима евродепутати
Снимка: Прокуратура на Република България

Иван Гешев, който все още заема длъжността главен прокурор въпреки решението на ВСС да го отстрани, е провел поредица от срещи с евродепутати в Страсбург. Той е разговарял с  членовете на групата на Европейските консерватори и реформисти Ришард Чернецки, Ладислав Илчич и Богдан Ржонца, съобщава прокуратурата в сайта си на 14 юни.

Именно днес Гешев трябваше да бъде изслушан в правната комисия в българския парламент. Самият обвинител поиска да говори пред депутатите по корупционни дела на закрито заседание, но отложи това заради удължената си визита в Европейския парламент.

Как действително Гешев трябваше да падне - четири по-справедливи начина

Ако преди време някой ви каже следното: че падането на Гешев ще дойде от Борисов, който не че го е разлюбил, тъй като му вършеше чудесн...

Централна тема на срещите му в ЕП са били "възможностите за засилване на сътрудничеството между българските и европейските институции, което да подсили партньорството между България и останалите държави членки на Европейския съюз в областта на правораздаването, както и защитата на евроатлантическите ценности".

Друг акцент в разговорите на Иван Гешев и европейските депутати е било състоянието на върховенството на правото в България и "гаранциите за неговото отстояване на местно ниво от страна на Прокуратурата на Република България".

"Главният прокурор подчерта, че в рамките на своя мандат е полагал и ще продължи да полага усилия за това българските граждани да повишат доверието си в правоохранителните органи. Той изтъкна и активните действия на прокурорите и следователите в провежданите разследвания на престъпления, поставящи под риск основни европейски ценности и застрашаващи сигурността на българското общество, противодействието на корупцията и злоупотребата с европейски средства", гласи официалното съобщение на държавното обвинение.

Интерес европейските депутати са проявили към "прилаганите от българската прокуратура мерки за противодействие и превенция на влиянието на трети страни във вътрешнополитически план". "Темата е от изключителна важност за европейските институции в контекста на непримиримостта на Европейския съюз към опитите за прокарване на руско влияние в страните членки. Иван Гешев поясни, че българската прокуратура работи с фокус върху престъпления, финансирани с руски средства, и опити за нарушаване на европейските санкции спрямо Руската федерация", посочват от прокуратурата.

Правосъдният министър разкри какво се е случило на изслушването на Гешев в Страсбург

Главният прокурор Иван Гешев имаше право първи да бъде изслушан с Страсбург. Той имаше около 30 минути да се изкаже, а приключи за 20 м...

Посещението на главния прокурор в Страсбург бе по повод покана на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE на Европейския парламент. Заради нея той напусна предсрочно заседанието на Висшия съдебен съвет в понеделник, но ВСС продължи без него и го освободи от поста заради уронване на престижа на съдебната власт.

Вчера Европейската народна партия, от която ГЕРБ е част, опита да саботира изслушването на Гешев пред LIBE, но не успя. В крайна сметка главният прокурор бе в комисията само около 15-20 минути, за които е говорил за "зловредно влияние и корупция по високите етажи на властта" у нас, по думите на самия Иван Гешев.

ОЩЕ: Елена Йончева: От Гешев чухме много обезпокоителна информация по конкретни дела

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com