Голям български бизнесмен се забърка в скандал с рицарско звание във Великобритания

4326
Голям български бизнесмен се забърка в скандал с рицарско звание във Великобритания

Спечелилият в края на миналата година търга за Vivacom Спас Русев, който е разследван от британската Служба за борба с тежките измами срещу начина на провеждането на процедурата по наддаването, се забърка в сериозен скандал във Великорбитания. Оказа се, че Русев е лишен от благородническата титла „сър“ заради английски лобист, награден преди седем години от тогавашния български президент и сегашен лидер на АБВ Георги Първанов с орден „Мадарски конник“. С него се награждават български и чужди граждани за особено големи заслуги в установяването, укрепването и развитието на двустранни отношения с България.

Разследване на Mail on Sunday показа, че бившият британски министър на труда баронеса Патриша Скотланд е помогнала на Бейли да получи рицарско звание от Антигуа. Той го печели заради благотворителна програма за инвестиции в образование и църковни програми на стойност 1,1 млн. паунда. Бейли обаче злоупотребявал със званието и всъщност го използвал сякаш то е равностойно на „рицар на Британската империя“. Измамени от Бейли били принц Чарлз и британският премиер Дейвид Камерън. Бъкингамският дворец е бил принуден изрично да предупреди Бейли да спре да се представя за „британски рицар“. Той обаче не е съгласен и обвинява кралския двор, както и британското външно министерство в „мръсни трикове“. Заради случая Антигуа прави ревизия на наградата на Бейли и може да я отнеме.

"ВТБ Капитал" се изправя пред лондонски съд заради продажбата на "Виваком"

Дъщерното дружество от Великобритания на руската държавна банка ВТБ - ВТБ "Капитал", ще се изправи пред Лондонския Висш съд заради прод...

Освен Бейли, рицарско звание от Антигуа е получил и Спас Русев, но то вече е блокирано и тече ревизия. Говорител на Русев е коментирал пред Daily Mail, че още от самото начало Русев имал въпроси относно званието. То му било дадено в замяна на участие в благотворителни проекти, но се оказало, че нещата не стоели така, както пръвоначално казали властите в Антигуа. Затова Русев спрял да дава пари по проектите и поискал да върне рицарското звание, но до този момент никой от Антигуа не приел.

Друг награден и с отнето звание покрай Бейли е Надим Оши. Той има присъда за измама и даване на подкуп.

Баронеса Скотланд не за пръв път влиза в светлината на прожекторите с провинение. През 2009 година, когато е главен прокурор във Великобритания, тя е обвинена, че е наела на работа имигрант от Тонга за брутално ниското заплащане от 6 паунда на час. Заради случая баронесата трябваше да плати глоба от 5000 паунда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com