Горещ край на седмицата: Земеделци на протест, докато депутати гледат Конституцията

7220
Горещ край на седмицата: Земеделци на протест, докато депутати гледат Конституцията
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Днес, 20 юли, изтича крайният срок, поставен от земеделците, за отмяна на наредбата, която ги задължава да монтират измервателни устройства на съдовете си за гориво. Междувременно в парламента вече са внесени два законопроекта за облекчаване на контрола върху ведомствените бензиностанции. Въпреки това няколко браншови организации подготвят протест, информира БНР.

"Зърнопроизводителите, които първи реагираха на спорната наредба, не вярват на добри пожелания и законопроекти, чието приемане е в неясното бъдеще, казва фермерът Мариела Йорданова.

Само животновъдите ще ползват пасища и ливади от публичния поземлен фонд

Пасища, мери и ливади от държавния и общински поземлен фонд ще се предоставят само на собственици или на ползватели на животновъдни обе...

"Какви ще бъдат дебатите, какво ще се приеме и след това как ще бъде разписана наредбата, е много дълъг път", допълни Йорданова. По думите й е сгрешен и принципът, на който се стъпва, за борба с контрабандата и сивия сектор.

Земеделците изчакват края на жътвата и в петък, 24 юли, ще демонстрират какво ще се случи, ако зареждат не от своите съдове, а от редовните бензиностанции.

Същевременно на 24 юли Народното събрание ще решава дали предложенията за промяна на Конституцията в частта й за съдебната власт преминават на първо четене или ще се върви към нов проект за ремонт на основния закон след местните избори през октомври,

"Ще покажем как ще изпълним наредба Н-18 и ще се подредим всички на бензиностаниците. Очакваме да има малко разум и да бъде отменена тази наредба", казват земеделците. Според председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов Министерството на финансите е излъгало земеделците, тъй като е обнародвало Наредбата, преди да е постигнат какъвто и да е консенсус и то във време, когато те са в жътва.

Земеделието - над 5% от БВП на България

Въпросът не е от общите средства, с които разполагаме на кой сектор да се даде повече или да се разпредели по равно, въпросът е какво т...

Реакцията на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е протест. Те обявиха, че в петък на 24 юли ще се проведе национално зареждане на селскостопански машини на бензиностанции в страната.

Според наредбата производителите трябва да изпълнят това задължение до края на август. Между 15 и 25 000 лева са необходими, за да бъдат инсталирани тези устройства, пресмятат от НАЗ и твърдят, че така се толерират лобистки интереси на ограничен кръг доставчици.

На 14 юли депутатите Румен Христов и Мартин Димитров от Реформаторския блок внесоха проект за промяна на Закона за ДДС. Те предлагат да бъдат освободени от задължителни нивомери земеделски производители, които имат съдове с вместимост до 10 тона и ползват до 15 тона гориво годишно. Това ще важи за фермери, които стопанисват до 2000 дка земя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com