Горските поискаха разрешение за минимален отстрел на мечки за намаляване на популацията им

1430
Горските поискаха разрешение за минимален отстрел на мечки за намаляване на популацията им
Снимка: iStock/Guliver

След многобройните сигнали за поява на кафяви мечки в населените места на общините Априлци и Троян, вече такива постъпват и от ловешки села. Последният е от Горно Павликене, а 64-годишен мъж в село Соколово, което е на десетина километра от областния град, по чудо не е пострадал след среща с мечка на около метър разстояние. Затова служители на горските стопанства настояват да се разреши минимален отстрел на мечки за намаляване на популацията им, за което е уведомено Министерството на земеделието и храните, съобщи за БТА Младен Миков, директор на Държавно горско стопанство (ДГС) в Ловеч.

По думите му последната година се наблюдава голям ръст на популацията на кафявата мечка в Национален парк „Централен Балкан“. Това принуждава животните да търсят нови територии и вече да слизат към населените места. „Проблемът ще става все по-голям в бъдеще, защото всички знаем, че мечката е застрашен вид и отстрелът й не е разрешен. Така ние не можем да регулираме реално законово популацията на кафявата мечка в България“, посочи Миков.

Трябва да се направи реална инвентаризация на популацията

Според Миков и колегите му трябва да се направи реална инвентаризация на популацията и да се предприемат конкретни мерки, иначе мечките ще започнат да създават големи проблеми в населените места.

„За мечките постъпиха доста сигнали във Фейсбук и в ДГС. Имаше нападнат пчелин в землището на Горно Павликене. На клип в социалните мрежи се вижда, че мечката изобщо не се притеснява от хората, които минават с кола покрай нея. Тази мечка е около двегодишна и тежи около 150 кг. Има нашийник и разполагам с нейните координати. На ден минава около 50 км и постоянно се движи между територията на ловешкото и троянското горско стопанство“, посочи още директорът на ДГС. Той добави, че мечката, която е докарана от района на Габрово, се следи постоянно и когато приближи населените места, се уведомяват кметовете. „Хубавото е, че стои повече в гората, лошото е, че е свикнала с хората и не се плаши от тях“, заяви още Миков.

По думите му тази мечка последните дни обикаля землищата на селата Абланица, Дъбрава, Горно Павликени, стига до троянското Добродан. Други сигнали за мечка са от землището на ловешкото село Соколово. Тя обаче е без нашийник и GPS координати. С нея отблизо се е срещнал Йордан Димитров от Ловеч.

Мъж се срещнал на метър с хищника

Къщата му в Соколово се намира на 10 метра навътре от главния път. Една събота отишъл до имота си и видял, че единият му кошер е пръснат. Вечерта, докато е в двора, забелязал в далечината откъм изоставена вила кафява глава. „В първия момент си помислих, че е овца“, разказа за БТА Димитров. Изведнъж от слога между неговата къща и вилата животното отскочило и той видял, че е мечка. „Започна на подскоци, защото в тази част тревата е около метър, да се приближава. През това време се зачудих какво да правя – ако тръгна към колата, ще ме настигне, ако вляза в къщата, няма да има къде да бягам. Отидох до вратата и взех една коса“, продължи Димитров. Мечката се приближила почти на метър до него и се изправила на задните си крака. Тогава бившият полицай замахнал с косата и я ударил във врата. Животното се уплашило и се върнало в посоката от която дошло. Уплахът обаче на мъжа бил толкова голям, че за минути изгубил говора си. От преживения шок вдигнал и високо кръвно налягане. Оттогава никога не ходи сам до къщата си в Соколово, разказа още Йордан Димитров.

ОЩЕ: Мечки се появяват на все по-необичайни места в Румъния

Мечки нападат домашни животни в Смолянско

Нападения от мечки в населени места по поречието на Арда. Най-голям е броят им в района на смолянското село Смилян и околните села, къд...

Той добави, че хората са изплашени и не смеят да излязат от къщите си. 

В Троян и Априлци сигналите за мечки са ежедневни, институциите търсят решение

Сигналите за мечки до населени места са зачестили и в общините Троянско и Априлци. Това принуди институциите да търсят решение.

„Сигнали за това, че мечки са в непосредствена близост до отделни махали в района и до някои села постъпват ежедневно. Има и пострадали кошери. Направихме работна среща с директорите на всички горски стопанства в района, участва и кметът на Априлци, представители на различни неправителствени организации и институции“, каза за БТА кметът на община Троян Донка Михайлова. Тя добави, че на срещата са решили да поискат среща с министъра на околната среда и водите, на която да изразят желание да бъдат направени промени в нормативната база. „Странно за нас е, че все още мечки се преместват от едни райони в страната към други, с което на практика става преместването на един проблем. Считаме, че е необходимо да бъдат предприети мерки, за да се установи броят на животните, тъй като информацията е крайно противоречива“, посочи Михайлова.

По думите ѝ до кметовете на села са изпратени указания какво може да бъде предприето от гражданите, така че да бъдат намалени рисковете – кошерите да бъдат обезопасени, да не бъде оставяна храна на открито, животни да не бъдат под надзора на собствениците, да бъдат ползвани обучени кучета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com