Грозна злоупотреба в Дома за възрастни хора в "Княжево"

14060
Грозна злоупотреба в Дома за възрастни хора в "Княжево"
Над 200 000 лева са присвоени от директора и счетоводителя

Директорът и счетоводителят на Дома за възрастни хора с деменция в столичния район Княжево са източили над 213 хиляди лева от бюджета на социалното заведение, чрез счетоводни измами през последните три години.

Новината съобщи лично кметът на София Йорданка Фандъкова. Директорът на дома е освободен от работа още през октомври, за да не пречи на разследването.

Установени са 69 банкови транзакции, които не са отразени във финансово-счетоводната документация. Сумата от тези "скрити" операции възлиза на 213 790 лева. Изготвен е междинен доклад, който е изпратен в Софийска градска прокуратура за следващо разследване. Директорката Параскева Бърнева и главният счетоводител на дома Снежана Стоенчева са освободени незабавно, за да не пречат на следващите проверки.

Ботьо Ботев, ръководител на отдел „Вътрешен контрол” на Столична община, каза, че става дума за "брутална и нагла кражба". Схемата е организирана от отстранената бивша главна счетоводителка на дома. Хората в дома не са ощетени от храна, тъй като храната се доставя от Столична община. Проверката продължава и обхваща периода на работа на счетоводителката. Установено е хаотично водене на счетоводството. През 2009 г. в полицията е подаден сигнал за кражба, който впоследствие се е оказал фалшив. Домът в Княжево е третостепенен разпределител с бюджетни средства и се финансира от бюджета на Столична община.

Средствата пристигат в дома на траншове през Общинска банка. За присвояването са теглени пари с предварително подготвени документи, които са били подписани от директорката и счетоводителката. Извлечения от всички банкови операции са пристигали обратно в дома и са поставяни в папки в подсметка "Каса". Законовият механизъм на схемата е, че са теглени пари за стопански разходи – перилни препарати и дребни ремонти, които се заприходяват в касата и се осъществяват разходи за поддържане на дома. Установено е, че от 200 и няколко транзакции, 69 са скрити – не са отразени във финансовата книга и са присвоени. През 2007 г. от 56 броя тегления на пари от банката – 7 са присвоени. Сумата е 30 000 лева или 16,5 % от бюджета, отпускан на дома. През 2008 г. тегленията са 54, а скритите операции са 12 – 21 %. 2009 г. от 41 тегления – 13 са скрити, но сумата е 77 % от парите. През 2010 г. от 47 тегления – 23 са скрити и процентът е 83 % - 71 000 лева са присвоени.

При проверката са установени документи – фактури без подписи, без ДДС, попълвани с два почерка, и други. През годините броят на хората в дома е варирал между 80 и 150 души. Това е първата проверка там. Целта на проверката е да се установи как са скривани парите при отчитане пред общината. Срокът на проверката е удължен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com