Гъбопроизводителите искат в магазините да има отделни щандове за наши плодове и зеленчуци

1053
Гъбопроизводителите искат в магазините да има отделни щандове за наши плодове и зеленчуци
Снимка: Getty Images/Guliver

"В големите търговски вериги трябва да има щандове за български плодове и зеленчуци, за да могат потребителите да имат право на избор. До момента в нито един голям магазин от веригите няма специално място за българска продукция", заяви в Пловдив Камелия Парашкевова от УС на Съюза на гъбопроизводителите в България.

Над 80 процента от пазара на гъби е зает от полска стока заради ембаргото на Русия, казаха от съюза на гъбопроизводителите в България. Те са категорични, че българите купуват вносни гъби, които са поне на 5 дни, заради дългия процес на транспортиране.

КЗК разследва за картел кажи-речи всички големи търговски вериги

Още три вериги супермаркети са разследвани от КЗК заради картел. В разследването вече бяха включени други четири, като сега и седемте с...

От съюза поясниха, че българските гъби достигат до потребителите още на следващия ден след като брани, което гарантира свежест и качеството на стоката, пише Topnovini.bg.

Производителите на български гъби алармираха още, че в страната няма специалисти, които да контролират качеството на гъбите. Съответно и в университет няма начин за обучение на такъв вид специалисти.

"Партидата, с която беше натровено семейство в София е изтеглена наистина от пазара. Гъбите обаче няма как да са били отровни, защото само по себе си култивираната печурка не може да бъде отровна", обясниха гъбопроизводителите.

Според тях скандалът е рефлектирал на моментното върху търсенето на гъбите. "Въпреки, че е регистрирано тройно търсенето на българска гъба това е временно явление и след време на пазара отново ще има само полски гъби", казаха производителите.

КТ "Подкрепа" внедри "таен служител" в голяма търговска верига

В борбата със сивата икономика, КТ "Подкрепа" въвежда механизма "Таен служител". В рамките на пилотния тест член на конфедерацията зап...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com