Гърция трябва да погледне с други очи на ЕС, препоръча посланикът й у нас

6960
Гърция трябва да погледне с други очи на ЕС, препоръча посланикът й у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Събитията от последните дни в Гърция показват начина да погледнем с други очи на ЕС, заяви в Кърджали гръцкият посланик у нас Димостенис Стоидис.

Той подчерта, че премиерът Ципрас прави опити да види отношенията на Гърция с ЕС с друго око, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Какво обаче трябва да се промени, Стоидис дипломатично спести. "Когато в момента кризата у нас се разгръща, за да се променят взаимоотношенията ни с ЕС, се правят промени в правителството. Това е начин и възможност ние да погледнем с други очи на ЕС. Над 30 г. Гърция е член на ЕС и тези отношения не могат да се променят само от настоящото правителство", посочи дипломатът. Той изрази убеждение, че едно ново правителство в Атина ще продължи положителните аспекти на взаимоотношенията с общността. "Сега гръцкият народ губи средства от еврофондовете, а кабинетът се стреми да се справи с дълговата криза. Още предишното гръцко правителство оряза финансирането на дипломатическата ни мисия в София. С този пример искам да подчертая, че не само гръцкият народ, но и посолствата ни по света понасят негативите на кризата. Надеждата на всички е, че след няколко месеца ще изплуваме", посочи Стоидис.

Майката на Ципрас: Той почти не яде и не спи от работа

Гръцкият премиер Алексис Ципрас почти не яде и спи като му остава и много малко време, за да се вижда със семейството си. Това споделя ...

Той определи новата пътна връзка от Кърджали за Комотини като факт със стратегическо значение не само, защото така чувствително се облекчава трафикът през Кулата-Промахон. Пред властите на Кърджали се отварят големи възможности и отговорности, желанието и на гръцката страна е през границата да бъдат пропускани тежкотоварни камиони и туристически автобуси, уточни дипломатът. По-късно днес той се отправи към ГКПП "Маказа-Немфея", за да се убеди лично в шансовете това да стане и ако са налице инфраструктурните условия, двете страни ще направят необходимото. Стоидис припомни, че предстои изграждането на кантар за тежките товари на ГКПП, очаква се финансирането му от българската страна. Догодина стартира и строителството на газовата връзка. "Независимо от днешните проблеми в Гърция, темата за интерконектора е приоритет както за предишното, така и за сегашното правителство. Мисля, че няма да има проблеми за това. Въпреки, че банките в Гърция сега са затворени, не се усеща особен отлив на туристи. Разбира се, има тежки проблеми за самите банки", посочи той.

Гръцкият посланик акцентира на сътрудничеството между общините от двете страни на границата, което е също приоритет за страната му с оглед възможностите за европейско финансиране на общи проекти. Според него важно обаче е и тристранното партньорство между България, Турция и Гърция по отношение на проблемите с граничните пунктове и бежанците. Бих искал повече гръцки предприемачи да стъпят в Кърджали, но според официалната информация на посолството все още няма нито една наша фирма, каза още той.

"През последните над 20-30 г. развитието на община Кърджали винаги е било свързано с Гърция. Сред всички стратегически документи за развитието на региона е вече реализираният проект за ГКПП на прохода Маказа, както и пазарът на производителите, където гръцките търговци са факт. От особена важност в национален план е и интерконекторната газова връзка Комотини-Кърджали-Хасково-Димитровград", коментира кметът Хасан Азис, домакин на днешната визита на гръцкия дипломат. Според Азис туризмът е много актуална тема за Кърджали, но и за цяла Северна Гърция. "В почивните дни и отпуските половината ни жители са по гръцките плажове, а дори и в делничните тук пристигат много хора от градовете отвъд границата. Регионалните и националната ни власти обаче се оказахме в много голяма степен неподготвени за този голям двупосочен поток", посочи кметът. Според него и за двете страни е от важно значение през Маказа да преминават не само леки, но и тежкотоварни автомобили и големи автобуси. Ако това не е възможно заради параметрите на международния път, то правителствата трябва да помислят за разширяването му, както и за оборудването на ГКПП "Маказа-Нимфея", допълни Азис. Той коментира днешната си среща с гръцкия посланик и я оцени като закъсняла, защото процесите се развиват твърде динамично и налагат координация между местните, регионалните и държавните власти, за да се извлекат повече ползи за двете страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество