Хаджи: Другите държави могат да се поучат от религиозния мир в България

1466
Хаджи: Другите държави могат да се поучат от религиозния мир в България
Снимка: БГНЕС

Ние, като мюсюлмани, сме длъжни да покажем реалното лице на исляма, а това е, че ние, като мюсюлмани, последователи на тази религия, не желаем лошо на никого. Това заяви преди началото на конференцията "Мюсюлманско изповедание 2016-2021" главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи.

Хаджи посочи, че за мюсюлманите от най-голямо значение е този мир и разбирателство, което е било векове наред в България да продължи и нещо повече - това да бъде предадено на другите страни, тъй като може да се възползват от нашия опит. "Аз винаги съм заявявал, че България има, с какво да се гордее", посочи той, цитиран от БГНЕС.

Хаджи допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да продължи работата с мюсюлманите в страната, за да не се допускат в страната радикално мислещи елементи, защото това е вреда за цялото общество и за мюсюлманите. "От друга страна ние като български граждани и мюсюлмани, изповядващи ислямската религия, ще продължим да отстояваме това, което ни се предлага по конституция и законодателството в България.

Относно въпроса за изграждане на втора джамия в столицата, Хаджи посочи, че този въпрос е бил вече многократно поставян. "Мюсюлманите, които са в София - единствената джамия в града Баня баши, не е достатъчна. Вие сте свидетели, че всеки петък голяма част, може би по-голямата част от молещите се, изпълняват молитвата си на тротоара, което е крайно неудобно и крайно неприятно. Така че ако се намерят далновидни политици, да решат този въпрос, ще бъде добре за всички”, подчерта главният мюфтия.

Според него джамиите се определят от това доколко са необходими спрямо броя на мюсюлманите.

Относно месчита в кв. "Люлин", Хаджи посочи, че той е законен и има регистрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com