Хаос? Терминалът в Ревитуса се разширява, а Чирен може да се напълни на 85%, обясни икономист

10638
Хаос? Терминалът в Ревитуса се разширява, а Чирен може да се напълни на 85%, обясни икономист
Снимка: Actualno.com

На фона на твърденията на служебния кабинет за „хаос в енергетиката“ и „критична ситуация“, все пак изглежда, че газовата ситуация в Европа претърпява положителни развития.

Една от добрите новини е успешното увеличаване на обема на активност в терминала за втечнен газ (LNG) на остров Ревитуса, което касае и България заради газовата връзка с Гърция. Там бе инсталиран третият плаващ кораб, собственост на компанията GasLog, като плавателният съд ще остане поне 12 месеца, съобщава газопреносният системен оператор в южната ни съседка.

Новото плаващо съоръжение за съхранение на терминала за LNG в Ревитуса ще бъде пуснато в експлоатация до края на август, заяви в сряда министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, цитиран от „Катимерини“. Новата инсталация ще увеличи капацитета за съхранение на съоръжението почти двойно. Скрекас подчерта още, че голяма част от втечнения газ на Ревитуса се използва за производство на електроенергия както в Гърция, така и в съседни балкански страни. Част от втечнения газ на острова край Атина е предназначен за българския и румънския пазар.

Икономист: Заради Русия сме с предимство за газа, но не трябва да се мотаем

Тези, които си откриха сметки в рубли, нито имат газ, нито е евтин. На нас, на които ни врътнаха кранчето първи, сме в малко по-добра п...

Новината коментира във Facebook и икономистът Георги Ангелов, който пише, че след разширението вероятно ще има допълнителни слотове за разтоварване на танкери с втечнен газ. „Дано този път „Булгаргаз“ да действа по-чевръсто и да не "забрави" да си резервира слотове. В края на април и през май имаше свободни слотове на терминала, с журналисти проверявахме по онова време. Но след като „Газпром“ врътна кранчето на Италия и Германия, всички слотове бяха резервирани“, пояснява той.

Какво се случва със слотовете за разтоварване - вижте тук.

Ангелов отбеляза още, че европейските газохранилища вече са напълнили над 70% от капацитета си и продължават да го правят с високи темпове въпреки рязкото ограничаване на доставките на руски газ. Думите му се потвърждават от данните в международната система AGSI+, които показват 70,54 на сто запълняемост на хранилищата в целия ЕС. По същото време миналата година цифрата беше доста по-ниска – 58%.

За тази зима Европа има цел от 80% запълване преди зимата, а според Ангелов е възможно да се стигне дори до 90 на сто.

Александър Николов: Рамков договор за танкерите с газ има, офертата е ангажираща

Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на обвинения на служебната власт за хаос в енерге...

Българското газохранилище в Чирен е пълно почти на 49%. „Темповете на нагтеняване на газ са сред най-високите в ЕС и съответно България може да достигне 85% запълняемост до зимата, а с още малко усилия може да се надмине и 90%“, смята икономистът.

Португалия е на 100%, Полша е на 99%. Швеция и Дания могат да се похвалят с около 90% запълненост, а Франция, Чехия, Испания и Белгия са на около 80%.

Отделно Нидерландия обяви, че няма да има дефицит на газ през зимата дори при пълно спиране на доставките от Русия за Европа. Това се дължи на разширение на съществуващия терминал за втечнен газ и на строителството на втори терминал (EemsEnergyTerminal), което започна през май и ще завърши през септември. Общо двата проекта ще удвоят капацитета за внос на втечнен газ от 12 милиарда куб.м. годишно на 24 милиарда куб.м.

Георги Ангелов обръща внимание още на факта, че петролът „Брент“ падна до 97 долара на барел и се върна близо до нивото отпреди началото на войната в Украйна. „Ако се чудите как това помага за газа - всъщност много голяма част от употребата на природния газ като гориво може да се замени с петролен газ, така нареченият пропан-бутан. Например, петролните рафинерии в Европа масово вече преминават от природен газ на петролен газ, което е много по-евтино“, обяснява той и определя твърденията на служебния кабинет за газа като „драматизации“.

Припомняме, че новият енергиен министър Росен Христов обяви, че България имала газ до края на септември, а със 7-те танкера за втечнен газ сме били само на ниво "оферта" - т.е. те не били напълно договорени. Доскорошният министър на енергетиката Александър Николов обаче контрира и каза, че договорите за 3 от танкерите, които ще пристигнат до края на 2022 г., са ангажиращи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...