X
 
 

Харалан Александров: Българското общество не си дава сметка, че е расистко

1282 3
photo of Харалан Александров: Българското общество не си дава сметка, че е расистко
Снимка: Pixabay
"Получи се нещо като ехо - ефект поредица от отражения в изкривени огледала. Футболът е изкривеното огледало за нашето себевъзприятие. Към него има свръхочакване да бъде представителен за нацията и да носи поводи за национална гордост.  Вместо да видим добър футбол виждаме доста примитивно поведение на едни развихрили се лумпени, което няма как да не ни накара да се чувстваме зле и да се засрамим, а на всичкото отгоре то беше отразено по доста злонамерен начин в жълтата преса във Великобритания." Това каза социалният антрполого Харалан Александров в интервю за БНТ в коментар за случилото се след мача България-Англия.

По думите му "има полза от цялата тази история, че беше поставен въпросът за расизма и въпросът за общността - ние успяхме да видим българското гето, неговите ярки представители, тъй като ние удобно мислим, че гетото е ромско в България. Не че няма - голяма част от нашите сънародници от ромската общност наистина живеят в ужасяващи условия. Има всички характеристики - лошо възпитание, агресивно поведение, липса на култура, склонност да нарушават публичните норми. Сега успяхме да видим как изглежда гетото на нашата нация и не го харесахме, така че това е здравословно. Хубаво е да си дадеш сметка, че не си съвършен."

Стефан Иванов: В "расисткия" скандал най-много ме притеснява липсата на адекватна реакция от българска страна

„Не приемам който и да е да поставя етикет „расистка“ на България – една държава, която прие арменците, бягащи ...

"Що се отнася до расизма България то по някакъв начин е невинно расистко общество. Казвам невинно, защото не си дава сметка за това, че е расистко. Може би сега си даде. Ние имаме исторически основания да се смятаме толерантни, с които се гордеем избирателно. Да се каже, че всички българи са расисти ще бъде несправедливо. От друга страна в периоди на голяма тревога един от най-простите механизми за постигане на идентичност е да се обособиш спрямо другите - да постигнеш позитивно преживяване за себе си, като намразиш, презреш, осмееш или насилиш някой, който е различен.", каза още той.

"В този смисъл има прекрасна почва за избуяване на расизъм и бих казал на фашизъм, още повече, че в много страни, вкл. и в ЕС този тип на радикализация на настроенията започва да търси израз и някои улегнали в културата фашизоидни модели на поведение биват актуализирани отново. Контекстът е много подходящ за засилване на расизма. Експертът припомни, че расизмът е присъщ на по-примитивните и по-зле образованите представители на обществото. Добре известно е, че англичаните са последната нация, която може да бъде образец за добро поведение на футболни фенове.", алармира експертът.

"Няма никакво съмнение, че и от двете страни се практикува идентичен механизъм да постигане на идентичност. Изведнъж България се оказа в позицията на по-удобното малцинство, от тук идва възмущението и то е напълно основателно. Но е важно да се разделят тези две неща - това, че бяхме по този безобразен начин употребени когато една организирана на много примитивен начин част от футболните фенове те представляват проблем не само за обществения ред ,но и за националната сигурност, защото могат много лесно да бъдат мобилизирани.", коментира още той.

По думите на Александров има много начини за справяне с тях. Той припомни, че  всяко момче достатъчно рано дава сигнали че има проблем с агресията.

Г-н Михайлов, изгонен сте за "цялостно творчество", не заради расизма

В България всеки разбира от футбол и политика. Чували сте го много пъти, нали? Ние обаче обожаваме да тръбим, че сме още по-надарен нар...

"Вярно е, че всяко общество произвежда отпадък, но е прекалено лесно да ги обявим за отпадък на нашето общество, да ги презрем и да ги отхвърлим, защото това е същият механизъм за разграничаване от злото, който упражниха върху нас англичаните. Интелигентната, цивилизованата и разумната политика е те да бъдат приобщени, лекувани, нормализирани и дисциплинирани.", завърши Александров.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Мдааа.... 2 Мдааа.... преди 4 седмици Профил на трол?
  Харалан Соросоидов не си дава сметка,че е РАСИСТ!ТОЙ МРАЗИ БЪЛГАРИТЕ!!!Готов е за пари и майка си да продаде!!!!
 • антрополог правещ се на разбирач по РАСИЗЪМ 2.1 антрополог правещ се на разбирач по РАСИЗЪМ преди 4 седмици Профил на трол?
  А ма тоя социален антрополог как яко рупа ли рупа опорните точки на чиче Сорос и компания...гОООлем МУХЛѝьььо е тоя !
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Бай Ганьо, следвайки директивите на Москва срещу американския расизъм, декларираше: -Най-много мразим расизма и негрите!